Kağıt krizi MEB'i vurdu

Kağıt piyasasındaki kriz milli eğitimi de vurdu. Ücretsiz dağıtılan bazı ders kitaplarının okullara gönderilmediği ifade ediliyor. Uzmanlara göre sorunun tek çözümü SEKA fabrikalarının yeniden kurulması ve geçici bir süre kağıt ve kartondan KDV alınmaması.

Dolar kurundaki dalgalanma basın sektörü dışında Milli Eğitimi de vurdu. Okullara ücretsiz dağıtılan bazı ders kitapları okullara henüz teslim edilmediği belirtildi.

Türkiye'nin yerli kağıt üretmesi gerektiğini söyleyen sendika yetkililerine göre çözüm belli.

Matbaacılar Federasyonu Genel Başkanı Ahmet Hüseyin Gürbüz, bir çok esnafın dükkanı kapanma riskiyle karşı karşıya kaldığına dikkat çekti, alınması gereken önlemleri sıraladı.

"Yurt dışından gelen karton ve kağıt ithalatında gümrük ve vergisi alınıyorsa bunların alınmaması, Geçici bir süre kağıt ve kartondan KDV. alınmaması. Tüm matbaa ürünlerinde KDV.’nin sabitlenmesi; yani 1. hamur ve gazete kağıdında %8; karton, otokopi ve kuşe kağıtları ile işçilikte %18 olan KDV’nin hepsinin eşit olması; yani %8’in altına düşürülmesi."

Hüseyin Gürbüz, geri dönüşüm seferberliği çağrısında bulundu.

"Ülkemizde kullanılan kağıdın ancak %30’u geri dönüşümde kullanılmakta. Bunun daha çok arttırılması için tüm ülke olarak bir geri dönüşüm seferberliği başlatılmalıyız."

HABER:DOĞUKAN ÇOBAN

KAMERA: UĞUR MARANGOZ

ulusal.com.tr