Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad: "Vatandaşlarımız siyasi bir pazarlık kaynağı haline getirildi"

AB ve ABD'nin tüm engelleme girişimlerine rağmen Suriye, mültecilerin geri dönüşü için uluslararası bir konferans düzenledi. Rusya'nın da ortak ev sahibi olduğu konferansa İran, Venezuela, Çin, Lübnan ve Irak katıldı. Konferansın açılışında dünyaya seslenen Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, mültecilerin dönüşünün ve ülkenin yeniden inşası için büyük bir gayretle çalıştıklarını söyledi.

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad: "Vatandaşlarımız siyasi bir pazarlık kaynağı haline getirildi"

Suriye'de ülkelerinden ayrılmak zorunda kalan mültecilerin geri dönüşü için hazırlıklar başladı. Birleşmiş Milletler ve ABD'nin en itirazlarına rağmen Şam yönetimi yol hartitasının çizilmesi ve tarafların uzlaşabilmesi için uluslararası bir konferans düzenledi.

Moskova'nın desteği ile Emevi Konferanslar Sarayı’ndaki konferansın açılısını Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad yaptı. Sözlerine Rusya ve İran'a teşekkür ederek başladı. Mültecilerin insani ve ulusal sorun olduğunu belirtti. Son bir kaç yıl içerisinde binlerce mültecinin geri döndüğüne dikkat çekti.

Ancak yine bir o kadarının ülkelerinden uzakta zorluk çektiğini, Batı ülkeleri tarafından koz olarak kullanıldığını, siyasi pazarlık konusu yapıldığını vurguladı.

Rusya, İran, Venezuela, Çin, Lübnan, Irak, BAE, Pakistan ve Umman başta olmak üzere 27 ülke, 12 uluslararası kuruluşun yer aldığı konferansta Esad, dünyaya çarpıcı mesajlar verdi. Amerika Birleşik Devletleri ve müttefiklerini "haksız yaptırımlarla Suriye’nin yeniden inşa edilmesini engellediğini söyledi.

Rusya Suriye Özel Temsilcisi Alexander Lavrentiev'de Esad'ın sözlerini doğruladı.

Çin'in Suriye Büyükelçisi Fung Biao, mültecilerin geri dönüşün önemli olduğunu ve bunun için gerekli yardımı yapacaklarını kaydetti. Mültecilerin dönüşünün temel altyapı için yeterli koşulların yaratılmasını sağlayacaklarını ifade etti.

Esad, çoğunluğu Türkiye, Lübnan ve Ürdün'de bulunan mültecilerden evlerine geri dönmelerini istedi.

Konferansın sonunda Suriye ve Rusya ilki eğitim, ikincisi ise barınma alanında olmak üzere iki anlaşma imzaladı.

ulusal.com.tr