ÖGM paketi komisyonda

İki aydır merakla beklenen AKP'nin yargı paketi sonunda Meclis'e sunuldu. Yasa teklifinde Bakanlar Kurulu yerine çok sayıda AKP'li milletvekilinin imzası yer aldı. Özel mahkemelerin kaldırılmasını öngören 22 maddelik teklif metninde tutuklulukta azami süreyi belirleyen bir maddenin yer almaması dikkat çekti. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, düzenlemeden Ergenekon ve Balyoz davalarında yargılananların yararlanamayacağını açıkladı. Teklif şimdi Meclis Adalet Komisyonu'nda. İşte o yasa teklifi...

ÖGM paketi komisyonda

Merakla beklenen özel mahkemeler ve tutukluluk konulu yasa teklifi, çok sayıda AKP'li milletvekilinin imzasıyla Meclis Başkanlığı'na sunuldu. 22 maddelik teklifte Bakanlar Kurulu'nun imzasının yer almaması dikkat çekti.

Tasarıyla, TMK'nın 10'uncu maddesiyle görevli mahkemeler kaldırılıyor. Eski dosyalarına bakmayı sürdüren CMK'nın 250'nci maddesiyle görevli mahkemelerin faaliyetine de son veriliyor. Özel mahkemelerdeki dosyalar, ağır ceza mahkemelerine devredilecek.

Teklifin uzun tutukluluk ile ilgili bölümü merak konusuydu. Ancak, tutuklulukta azami süre konusunda bir maddenin teklifte yer almaması dikkat çekti. Tutuklulukta azami sürenin 5 yıl olarak belirlendiği gerekçede yazıldı ancak maddelere konulmadı.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, düzenlemeden 130 tutuklunun yararlanacağını belirtti. Bozdağ, Ergenekon ve Balyoz sanıklarının düzenlemeden yararlanmayacağını açıkladı.

Teklifteki bir diğer düzenleme telefon dinlemeleriyle ilgili. Dinlemelerin sınırlandırılması öngörülüyor. Dinleme kararının şüphe üzerine alınması kaldırılarak, "somut delil" uygulamasına geçilmesi teklif ediliyor. Dinleme kararının hakim yerine ağır ceza mahkemesi heyeti tarafından oy birliğiyle alınması da teklifte yer alan maddeler arasında.

Teklifte, gizli soruşturmanın da kaldırılması planlanıyor. Asliye ceza mahkemesi kararıyla gizlilik kararı alınması, "silahların eşitliği" ilkesine aykırı bulunarak kaldırılıyor.

Teklifle birlikte mal varlığını dondurma kararlarında da somut delil şartı getiriliyor. Mahkeme karar için; BDDK, SPK ve MASAK'tan rapor isteyecek. Bu maddeden özellikle yolsuzluk soruşturması şüphelilerinin yararlanacağı belirtiliyor.

AKP'lilerin teklifinde gözaltı kararlarının da somut delile dayandırılması öngörülüyor.

Bu maddelelerin de aralarında bulunduğu 22 maddelik yasa değişikliği teklifi Meclis'e sunuldu.

ulusalkanal.com.tr