10 saat, 10 talep

Tıkanan açılım sürecini açabilmek için harekete geçen hükümetin çağrısıyla uzun bir aradan sonra tekrar 9 fireyle toplanan Akil Adamlar, 10 saat süren toplantıda AKP hükümetine 10 talep sundu. Çatışmasızlığın devam etmesi gerektiğini vurgulayan Akiller heyeti, süreci izlemek üzere 3'ncü Göz kurulmasını istedi. Altı özellikle çizilen talepler arasında Öcalan ve Kandil'le görüşme de yer aldı.

10 saat, 10 talep

HDP öncülüğünde Ayn el Arap bahanesi ile yapılan sokak eylemleri sonrası tıkanan sürece ivme kazandırmak isteyen hükümet, çareyi akil adamlarda buldu. Uzun bir aradan sonra tekrar göreve çağırılan akil adamlar hükümetle 10 saat toplantı yaptı.

-

63 kişiden oluşan heyet 9 fireyle toplandı. Lale Mansur, Erol Ekici, Baskın Oran, Murat Belge, Yılmaz Erdoğan, Şemsi Bayraktar, Kürşat Bumin, Yücel Sayman ve Orhan Gencebay gözlerin aradığı ancak göremediği isimler oldu.

Başbakan Davutoğlu ortak vicdan vurgusu yaptığı 1 saatlik konuşmasının ardından toplantının basına kapalı bölümüne geçildi. Akil adamlar, toplantıda tıkanan sürece ilişkin kaygı ve endişelerini dile getirdiler, 10 başlık altında topladıkları taleplerini hükümet sundular.

Her durumda çatışmasızlığın devam etmesine ve Öcalan'ın cezaevi şartlarının iyileştirilmesine vurgu yapan heyet üyeleri ana başlıklar halindeki 10 talebi şöyle sıralandı:

1- Çatışmasızlığın devam etmesi

2- Öcalan'ın cezaevi şartlarının iyileştirilip sekretarya kurulması

3- Süreci izlemek üzere 3. Göz kurulması

4- Öcalan'la görüşme çeşitliliği sağlanması

5- Tarafların ve hükümetin dilini değiştirmesi

6- Negatif dil kullanılmaması

7- Parlamentonun devreye sokulması

8- Sivil aygıtların devreye sokulması

9- Akil Heyetin yeniden yapılandırılması

10- Toplumsal desteğin güçlendirilmesi

ulusalkanal.com.tr