İran yeni rafinerilerinin kapılarını gazetecilere açtı

Doğalgaz ihracatını artırmayı hedefleyen İran, yeni rafinerilerinin kapılarını gazetecilere açtı. Çıkarılan gazı sıvılaştırma teknolojisine sahip yeni rafineler doğalgazın çıkarıldıktan kısa süre sonra taşınmasına olanak sağlıyor. Nükleer anlaşma sonrası yabancı yatırımcıları bekleyen İran’ın gözü, yaptırımların kaldırılacağı tarihin ilanında.

İran yeni rafinerilerinin kapılarını gazetecilere açtı

34 trilyon metreküp hacmi ile dünyanın en zengin doğal gaz rezervlerine sahip olan İran, yeni gaz yataklarında kurduğu rafinerilerin kapılarını gazetecilere açtı.

Doğal gaz üretimini 2020 yılına kadar günlük 1 milyar metreküp düzeyine çıkarmayı hedefleyen İran, yenilenen tesisleri ile ihraç kapasitesini artırmayı amaçlıyor.

Ülkenin güneyinde bulunan Asaluye kentinde kurulan yeni rafineler, gazın işlenerek sıvılaştırılmasına ve daha kolay taşınmasına olanak sağlıyor. Yeni rafinelilerin hürmüz boğazına yakın bir liman kentinde olması ihrac edilecek gazın taşımasını kolaylaştırıracak.

Sıvılaştırma teknolojisi ile İran ürettiği doğal gazı, Avrupa, Hindistan, Çin ve Uzak Doğu ülkelerine daha hızlı tranfer edebilecek. Yaptırımların kaldırılmasından sonra ekonomisinin hızla büyümesi beklenen İran, hem uluslararası ticaret hem de yabancı yatırımlar açısından çok önemli fırsatlar sunuyor.

Şu ana kadar “Milli Petrol Politikasını” uygulayan İran, imzalanan nükleer anlaşma sonrası Shell ve Total gibi uluslararası petrol şirketleri ile pertokimya ve servis alanında yeni anlaşmaları imzalamış durumda.

HABER:

YAKUP ASLAN

ulusalkanal.com.tr

iran ulusal kanal yakup aslan