Türkiye'den ABD'nin F-35 ambargosuna alternatif

Rusya, yeni nesil savaş uçağı F-35'leri vermeme tehdidi savuran Amerika'ya alternatif olabilir. Ankara, Amerika'nın ambargo hamlelerine karşı F-35'lerin muadili olarak gösterilen Rus yapımı SU-57 seçeneğini tartışmaya başladı.

Amerika'nın tehditlerine, ambargo girişimlerine karşı Rusya'da S-400'leri alan Türkiye, alternatif planlar üzerinde çalışıyor.

Seçeneklerden biri yine Rusya'dan. Amerikan Senetosu'nun ambargo koymak istediği F-35'lerin muadili olarak gösterilen Rus yapımı SU-57'ler tartışılmaya başlandı.

Haziran ayında beklenen teslimat yapılamazsa Türkiye, Rusya alternatifini masaya koyacak. Ancak üretim ortağı olduğu F-35 üzerindeki haklarından da vazgeçmeyecek.

Amerika'nın ambargo uygulaması halinde Türkiye, Rusya ile işbirliğini daha da arttıracak. Yeni Şafak gazetesini haberine göre Ankara planları masada tartışmaya başladı bile.

Rusya'nın geliştirme aşamasında olduğu Sukhoi SU-57 uçağının maliyeti, F-35'lerin neredeyse yarısı kadar. SU-57'lerin yetişmemesi halinde ilk etapta SU-35'ler ardından SU-57'lerin devreye girebileceği ifade ediliyor.

Rus SU-35 savaş uçakları, yıllar önce F-4 jetlerinin yerini alacak uçakların belirlenmesi kapsamında yürütülen çalışmalarda da gündeme gelmişti.

Acil ihtiyaç halinde içi boş olarak satın alınabilecek uçakların tamamen Türk yazılım, silah, mühimmat, radar ve aviyonikleriyle donatılmak suretiyle milli ihtiyaçlara F-35'lerden çok daha fazla yanıt verebileceği belirtiliyor.

Washington yönetimi, üretim projesi ortağı olan Türkiye'ye yeni nesil F 35 tipi savaş uçaklarını teslim etmeme tehdidinin gerekçesi Rusya'dan alınacak S 400'ler.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin önceki gün yaptığı açıklamada “Türkiye bir NATO üyesi olarak S-400 hava savunma sistemleriyle en gelişmiş ve sınıfında dünyanın en iyisi olan sistemi almaya karar verdi." demişti. Yunanistan dahil başka NATO ülkelerinde de Rus yapımı savunma sistemleri olduğunu vurgulayan Putin, f 35 konusunda seçeneksiz olmadığını ima etmişti.

Rus lider “Türkiye bu konuda seçim yapma hakkına sahip. Fiyat ve kalite unsurlarını dikkate alarak ulusal çıkarlarını gözetecektir." diyerek Rus yapımı savaş uçaklarına dikkat çekmişti.

ulusal.com.tr

abd türkiye