Aizanoi'de tarih gün yüzüne çıkıyor
Kütahya'daki Aizanoi Antik Kenti, Roma döneminin önemli şehirleri arasında yer alıyor. Antik kentte yürütülen kazı çalışmalarında, Zeus Tapınağı'nın anıtsal merdivenli giriş kapısı ortaya çıkarıldı.
Aizanoi Antik Kenti, Kütahya il merkezine 50 kilometre uzaklıktaki Çavdarhisar ilçesine buluyor. UNESCODünya Mirası Geçici Listesi'ne 2012 yılında dahil olan kent, yeni keşiflerle tarihin kapılarını aralıyor.
Antik kentte yürütülen kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan Zeus Tapınağı'nın anıtsal merdivenli giriş kapısı arkeologları heyecanlandırdı.
Kazı Koordinatörü ve Dumlupınar Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Profesör Doktor Gökhan Coşkun, keşfedilen antik kapıyı anlattı.
- Bu sene yaptığımız çalışmalarda 2 bin yıldır ayakta duran Zeus Tapınağı'nın kutsal alanının merdivenli anıtsal giriş yapısını ortaya çıkarmaya başladık. Bu yapıya ait kalıntılar gün geçtikçe fazlalaşarak ortaya çıkarılıyor. Merdiven temellerinin büyük oranda korunmuş olduğunu görebiliyoruz. Yıkılmış olan anıtsal giriş kapısının mimari bloklarını da büyük oranda tespit edebiliyoruz.
Yapının tamamen ortaya çıkarılmasının ardından ise restorasyon çalışmaları başlayacak. Profesör Doktor Gökhan Coşkun, devam eden çalışmalar hakkında bilgi verdi.
- Buradaki çalışmalarımız tamamlandıktan sonra yapı büyük oranda restore edilerek, Aizanoi'yi ziyaret edenlerin tıpkı antik dönemde olduğu gibi agoradan yürüyerek merdivenle bu anıtsal giriş kapısından tapınak alanına geçmesini hedefliyoruz.
Arkeologlar Roma dönemine ait kentteki yaşayan insan sayısının 80 bin ila 100 bin kişi arasında olduğunu düşünüyor. Bölgede 1970 yılından itibaren Alman arkeologlar tarafından yürütülen kazı çalışmaları 2010 yılında Pamukkale Üniversitesi'ne devredildi.
Aizanoi Antik Kenti'nde yapılan çalışmalar sonucunda bugüne kadar 15 bin kişi kapasiteli amfi tiyatro, 13 bin 500 kişilik stadyum, 2 hamam ve 5 köprü tespit edildi.