Rusya Devlet Başkanı Putin göçmen krizini değerlendirdi: ''Sınırındaki krizin sorumlusu Batı''

Avrupa'ya göçme hayalleri kuran düzensiz göçmenlerin Belarus Polonya sınırındaki bekleyişleri ve Polonya'nın sınıra yaptığı askeri yığınak sürüyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Rusya devlet televizyonuna yaptığı açıklamada krizi Batı'nın yarattığını söyledi. Putin, "Herkes Irak'ta askeri operasyonlara katıldı ve şimdi Irak'tan çok sayıda kişi sınırda. Belarus'un bununla hiçbir ilgisi yok." dedi. Avrupa Birliği ise göçmenlerin AB topraklarına girmesini kolaylaştırdığı gerekçesiyle Belarus'a yaptırımların arttırılmasını kabul etti.

Rusya Devlet Başkanı Putin göçmen krizini değerlendirdi: ''Sınırındaki krizin sorumlusu Batı''

Avrupa'da düzensiz göçmen krizi devam devam ediyor. Polonya ordusu göçmenlerin sınırı geçmesine izin vermezken, Avrupa Birliği de Belarus'a yaptırımların arttırılmasına karar verdi.

"BATILI ÜLKELERİN YARATTIĞI SEBEPLER"

Rusya devlet televizyonu Rossiya'ya konuşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, mevcut krizi Batı'nın yarattığını vurguladı. Batı'nın Irak ve Afganistan'da yıllarca savaştığını hatırlattı, "Belarus'un bununla hiçbir ilgisi yok." ifadesini kullandı.

- Belarus mu bu sorunun öncüsü? Hayır, bunlar Batılı ülkelerin, Avrupalı ülkelerin kendileri tarafından yaratılan sebeplerdir. Bunlar, siyasi, askeri ve ekonomik niteliktedirler. Askeri nitelik çünkü herkes Irak'ta askeri operasyonlara katıldı ve şimdi Irak'tan çok sayıda Kürt sınırda. 20 yıl Afganistan'da savaştılar şimdi sınırda daha fazla Afgan var. Belarus'un bununla hiçbir ilgisi yok.

Putin, çözümün Belarus ile Avrupa ülkeleri arasında kurulacak temaslarda olduğunu belirtti.

AB BELARUS'A YAPTIRIMLARINI ARTIRACAK

Avrupa Birliği ise Belarus konusunu görüşmek üzere Brüksel'de toplanacak. Dış İlişkiler Konseyi'nin, Belarus'a uygulanan yaptırımların arttırılması yönünde karar alacakları belirtildi.

ABD Başkanı Joe Biden da göçmen sorununa yönelik açıklamalarda bulundu. Camp David'e yola çıkmadan önce basının sorularını yanıtlayan Biden süreçten endişe duyduklarını kaydederek, "Endişemizi Rusya ve Belarus'a ilettik. Bu durumun bir sorun olduğunu düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

Öte yandan her geçen gün sınırda bekleyen göçmenlerin sayısının arttığı belirtildi. Belarus Kızılhaç'ı göçmenlerin bulunduğu bölgeye odun ve gıdadan oluşan yardımlarını devam ettiriyor.

Belarus Devlet Sınır Komitesi'nin yaptığı açıklamada Belarus askerlerinin göçmenlere geri dönme çağrısında bulundukları belirtilirken, Polonya'nın uluslararası hukuk kurallarını ihlal ettiği vurgulandı.

Putin ırak düzensiz göçmen Afganistan avrupa avrupa birliği vladimir putin belarus belarus polonya göçmen krizi Polonya rusya devlet başkanı putin ABD Başkanı Joe Biden belarus polonya sınırı düzensiz göçmen krizi düzensiz göç camp david