''Papa açıklamalarıyla bir anlamda ASALA terörüne de destek verdi'

Papa Francesco'nın "soykırım" çıkışının hemen ardından Ankara'da hareketli dakikalar yaşandı. Vatikan'ın Ankara Büyükelçisi Dışişleri'ne çağrıldı, Türkiye'nin mesajı iletildi. Vatikan Büyükelçimiz de derhal Ankara'ya çağrıldı. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, sözlerin yok hükmünde olduğu belirtildi. Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır ise "Papa'nın bir anlamda ASALA terörüne destek verdiğini" belirtti.

Katolik aleminin ruhani lideri Papa Francesco'nun soykırım açıklaması sonrası Ankara harekete geçti. Tepkiler peşpeşe geldi.

Papa'nın açıklamalarının ardından ilk adımı Dışişleri Baknalığı attı. Önce Vatikan'ın Ankara Büyükelçisi Bakanlığa çağrıldı. Büyükelçi'ye, Papa'nın açıklamalarının tarihi gerçeklerden uzak olduğu, hiçbir mahkeme kararına dayanmadığı ifade edildi.

Dışişleri Bakanalığı, aynı dakikalarda Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisi'ni "istişarelerde bulunmak üzere" Ankara'ya davet etti.

Dışişleri Bakanlığı yazılı bir açıklama ile de Papa'ya yanıt verdi. Açıklamada, Papa'nın sözlerinin tarihi ve hukuki gerçeklerle bağdaşmadığı, Türkiye için yok hükmünde olduğu vurgulandı.

"Papanın ifadelerinden, gelecek nesillere dostluk ve barış miras bırakmak yerine tarihten husumet çıkarmakta inat eden Ermeni anlatısının etkisi altında kaldığını görüyor ve bu tutumu reddediyoruz. Her açıdan tartışmalı, önyargılara dayalı, tarihi tahrif eden ve Birinci Dünya Savaşı koşullarında Anadolu'da yaşanan acıları tek bir dinin mensuplarına indirgeyerek takdim eden ifadeler Türkiye ve Türk milleti için yok hükmündedir"

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Papa'nın açıklamalarının husumet yarattığını söyledi.

Bozkır, Papa'nın bu sözlerle ASALA terörüne destek verdiğini vurguladı.

Papa'nın Arjantinli olduğunu hatırlatan Bakan Bozkır, "Arjantin'in Nazilere kucak açtığını" söyledi.

ulusalkanal.com.tr