"Ordudan atılan bu kişiler Amerika’ya yakın ve NATO’ya inanan komutanlardı”

ABD'nin CIA bağlantılı Türkiye uzmanlarından Henri Barkey, Türkiye ile NATO arasında gerginliğin nedenini açıkladı. Darbe kalkışmasına katılan FETÖ'cü askerlerin ABD'ye yakın NATO'cular olduklarını, ordudan atılmalarının Türkiye ile NATO ilişkilerinin gerilmesine neden olduğunu söyledi

"Ordudan atılan bu kişiler Amerika’ya yakın ve NATO’ya inanan komutanlardı”

WasABD'nin Türkiye uzmanlarından CIA bağlantılı Henri Barkey, Ankara ile NATO arasında gerginliğin nedeninin, darbe girişimini yapan FETÖ'cülerin ordudan tasfiye edilip tutuklanması olduğunu söyledi.

Barkey, Washington'da Bipartisan Policy Center adlı kuruluşun düzenlediği panelde konuştu. “Suriye’de Türkiye ve Rusya ortak mı düşman mı?” başlıklı oturuma katılan Barkey, Türkiye ile NATO arasındaki asıl sorunun; 15 Temmuz darbe girişiminin ardından 100’den fazla generalin Türk ordusundan atılması olduğunu kaydetti.

"Ordu ile ilişiği kesilen yüzden fazla amiral ve general var. Bu yönetim kadrosunun yüzde 46’sına denk geliyor." diyen Barkey, ordudan atılanların Amerika’ya yakın ve NATO’cu komutanlar olduğunu vurguladı.

Barkey'e göre Amerikancı askerlerin yerlerine gelen komutanlar daha Milliyetçi. Bu da Türkiye ile NATO ilişkileri açısından tehlikeli bir durum oluşturuyor. Suriye operasyonları yüzünden de Türkiye ile NATO arasında gerginlik giderek tırmanıyor.

Türkiye’nin Suriye’deki önceliğinin artık Esad’ın gitmesinin olmadığını" ifade eden Barkey, Türkiye’nin Amerika ile YPG konusunda ters düştüğünü ve bu nedenle Rusya’ya yakınlaştığını da savundu.

Darbe girişimi sonrası 28 Temmuz'da ABD'de düzenlenen toplantıda konuşan ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Joseph Votel ile ABD Ulusal İstihbarat Direktörü James Clapper'de, tutuklanan darbecilerin ABD'nin iyi ilişki içinde olduğu askerler olduğunu açıklamıştı.

ulusalkanal.com.tr