Öcalan'ın “Açılıma yasal güvence“ talebi karşılandı
Abdullah Öcalan'ın "Açılıma yasal güvence getirilsin" talebini karşılayan MİT Yasa Teklifi'nin 1 ile 8. maddelerini kapsayan ilk bölümü Meclis'te kabul edildi. Bu bölüm hem Öcalan'ın taleplerini karşılıyor hem de olağanüstü yetkilerle donatılan MİT'e dokunulmazlık zırhı giydiriyor. Bu arada MİT'e Meclis denetimi getiren Ulusal Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu önergesi de Meclis'e sunuldu.
PKK ve Abdullah Öcalan ile yürütülen açılım sürecine yasal güvence sağlayan MİT Yasa Teklifi'nin ilk bölümü Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi. Teklifin 1 ile 8. maddelerini kapsayan birinci bölümü, Hem MİT'e olağanüstü yetkiler tanıyor hem de Öcalan'ın "Açılama yasal zemin" talebini karşılıyor.
Meclis’ten geçen 3'üncü maddeyle MİT'in PKK ile görüşmelerine "MİT tüm örgüt veya oluşumlarla ilişki kurabilir" ifadesiyle yasal dayanak sağlandı. Öcalan ile yapılan görüşmeler de "MİT mensupları ceza ve infaz kurumlarındaki tutuklu ve hükümlülerle önceden bilgi vermek suretiyle görüşebilir ve görüşmeler yaptırabilir" ifadesiyle güvenceye alındı.
3. maddeki "görüşebilir" ifadesinin "Görüşebilir ve görüşmeler yaptırabilir" şeklinde değiştirilmesiyle kapsam genişletildi. Bu değişiklikle MİT'in olur verdiği kurum ve kişiler cezaevlerindeki terör örgüt lider ve üyeleriyle görüştürülecek.
MİT'in bilgi ve belgelere kolayca ulaşmasının önü açıldı. MİT, istediği kamu kurum ve kuruluşlarından bilgi, belge ve kayıtlara kolayca ulaşabilecek. Kuruluşlar MİT'in isteğini yerine getirmekten kaçınamayacak.
MİT mensupları kimliklerini değiştirebilecek. MİT mensupları ve emeklileri, silahlarını her yerde taşıyabilecek. MİT Müsteşarının yargılanması ise Başbakan'ın onayıyla Yargıtay tarafından yapılacak. Soruşturmanın kapatılması durumunda yeni ve somut delil ortaya çıkmadığı takdirde yeniden soruşturma açılamayacak.
MİT'in görev ve faaliyetlerine ilişkin bilgi ve belgeleri, temin edenler hakkında 4 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası verilecek. Bilgi ve belgeleri yayınlayanlar 3 yıldan 9 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanacak. MİT'in görev ve yetkilerini kullanılmasını engelleyenlere 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası uygulanacak.
MİT'e Meclis denetimiyle ilgili Ulusal Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu önergesi Meclis'e sunuldu. Komisyon sadece MİT'i değil Emniyet, Jandarma ve Masak'ı da denetleyecek. Komisyon gizli yapılacak ve devlet sırrı niteliğindeki bilgileri denetleyemeyecek.
ulusalkanal.com.tr