Mısır IŞİD koalisyonuna 'hayır', bakın neye 'evet' dedi

Mısır Başbakanı Ibrahim Mehleb, Mısır’ın Ortadoğu politikası ile olarak basına önemli açıklamalarda bulundu.

Mısır IŞİD koalisyonuna 'hayır', bakın neye 'evet' dedi

Mısır Başbakanı Ibrahim Mehleb, Mısır’ın Ortadoğu politikası ile olarak basına önemli açıklamalarda bulundu.

Mehleb, Suriye ve Irak’ta, IŞID’e karşı kurulan ABD yönetimindeki askeri koalisyonu eleştirdi.

“ABD hava saldırılarının, IŞID’le mücadele de etkili olamayacağını” değerlendirmesinde bulunan Mehleb, IŞID ile mücadele adı altında ABD tarafından oluşturulan askeri koalisyona Mısır Ordusunun katılmayacağını açıkladı.

IŞID’e karşı Irak ordusu desteklenmeli

Mehleb, IŞID’e karşı “güçlendirilmiş bir Irak ordusunun sahada olması gerektiğini” ifade etti ve “bölgede ki durum ile ilgili olarak yorum yapmak için henüz erken” olduğunu belirtti.

Önceliklerinin “Mısır’ın sınırları içinde güvenliği ve istikrarı sağlamak” olduğunu belirten Mehleb , “Sina Yarımadası ve Libya sınırındaki terörist faaliyetlerle” mücadelelerinin sürdüğünü belirtti.

Açıklamanın, Sina Yarımadası’nda Mısır ordusuna yönelik bombalı saldırıda 6 askerin yaşamını yitirmesinden hemen sonraya denk gelmesi dikkat çekti.

2013 yılında Müslüman Kardeşler iktidarının halk hareketi ile devrilmesi sonrasında, Mısır’da asker ve polis kuvvetlerine yönelik terör saldırıları ivme kazanmış ve saldırılarda 100’den fazla güvenlik görevlisi hayatını kaybetmişti.

“Körfezin güvenliği Mısır’ın, Mısır’ın güvenliği ise Körfezin güvenliğidir”

Suudi Arabistan veya Birleşik Arap Emirlikleri(BAE)’nin El Kaide veya IŞID tarafından tehdit edilmesi halinde Mısır’ın yardıma koşmaya hazır olduğunu ifade eden Mehleb, Mısır’ın yeni Ortadoğu politikası ile ilgili ipuçları verdi

Mehleb, “Mısır asla başka ülkelerin iç işlerine müdahale etmek gibi bir tutum izlemeyecek fakat unutmamak lazım ki Körfezin güvenliği Mısır’ın, Mısır’ın güvenliği ise Körfezin güvenliğidir” vurgusu yaptı

Suudi Arabistan ve BAE, Müslüman Kardeşler hükümetinin devrilmesi sonrası yönetime gelen Sisi iktidarına milyarlarca dolarlık yardımda bulunmuştu.

Avrupa pasaportlu IŞID militanları büyük tehlike

IŞID’in faaliyetlerini değerlendiren Mehlab, örgütün militanlarının büyük çoğunluğunun Avrupa ülkelerinin pasaportuna sahip olduğunu ve bu durumun, sınır güvenliği anlamında büyük tehlike yarattığının altını çizdi.

Mehlab,“Zamanında terörizmle mücadelenin küresel ölçekte yapılması gerektiğini söylemiştik. Bazıları bu mesajı ancak şimdi anlayabildi” ifadeleri ile 2013’te Müslüman Kardeşler iktidarına destek veren Avrupalı muhataplarını hedef aldı.

Mısır’da saldırıları düzenleyen grup IŞID ile bağlantılı

Öte yandan, IŞID’ın Mısır bağlantıları ile ilgili olarak Al Ahram gazetesine açıklamalarda bulunan Mısır askeri kaynakları, Kaddafi sonrası dönemde Libya’daki gelişmelerin endişe verici olduğunu ve Sina Yarımadası’nda eylemde bulunan Ansar Bayt-Al Maqdis adlı grubun militanlarının IŞID tarafından eğitildiğini iddia etti.

Askeri kaynaklar, Mısır ordusunun, Libya’da İslami gruplara karşı savaşan güçleri eğittiği ve istihbarat paylaşımında bulunduğu, bu doğrultuda Libyalı pilotların, Mısır Ordusuna ait uçaklar ile Libya’daki hedefleri vurduğu bilgisini paylaştı

Başbakan Mehleb ise Mısır’ın Libya politikasını değerlendirirken “Libya’nın içişlerine karışmamayı tercih ediyoruz. Fakat Libya ile 1000km uzunluğunda sınırımızı korumaya yönelik önlemlerde almayı ihmal etmiyoruz” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Mısır ordusu, “Badr 2014” adı altında, deniz, hava ve kara kuvvetlerinin katılacağı askeri tatbikata hazırlanıyor.

Askeri kaynaklar, tatbikatın 1996 yılından bu yana düzenlenen en büyük askeri tatbikat olacağını ve deniz kuvvetlerinin tatbikatta öncü rol oynayacağını belirtti.

Sinan Güzaltan/Kahire

ulusalkanal.com.tr