Kerry'den açıklama: Türkiye'ye anlattık

PYD'ye havadan silah ve mühimmat yardımı yaparak PKK'yı silahlandıran ABD, kendini ahlak vurgusuyla savundu. Amerikan Dışişleri Bakanı John Kerry "yardım etmemek sorumsuzluk ve ahlaken zor bir tutum olurdu" dedi. Kerry ayrıca silah yardımı konusunda Türkiye'nin bilgi sahibi olduğunu da söyledi.

Kerry'den açıklama: Türkiye'ye anlattık

Erbil'den havalanan Amerikan Hava Kuvvetlerine ait askeri uçaklar, Ayn El Arap'a havadan 24 ton silah ve mühimmat yardımı yaptı. PKK'nın Suriye kolu PYD ile uzun süredir görüştüğünü açıklayan ABD bu yardımıyla PKK'yı silahlandırdı.

Endonezya ziyareti sırasında gazetecilere açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, yapılan silah yardımını dair açıklamalar yaptı. Hem kendisi hem Obama'nın Türk yetkililerle görüştüğünü ifade eden Kerry, PKK'nın silahlandırılmasını anlık müdahale ve ahlak sözleriyle savundu.

"Silah dağıtımı yapılmasının ABD politikasında değişiklik anlamına gelmediğini Türkiye'ye anlattık. Bu yaşanan krize anlık bir müdahaleydi. Yapılan yardımın ahlaki boyutu var. IŞİD'e karşı savaşanlara yardım etmemek sorumsuzluk ve ahlaken zor bir tutum olurdu."

Kerry'nin yanı sıra bir açıklamada Amerikalı General Wesley Clark'dan geldi. NATO eski başkomutanı olan Clark, CNN international kanalında "YPG başarısız olursa, Kobane'ye attığımız silahlar IŞİD'in eline geçer" değerlendirmesinde bulundu.

İngiltere'de yayınlanan The Guardian gazetesi'de ABD güçlerinin hava yoluyla PYD'ye askeri mühimmat ve tıbbi yardım yapmasının Türkiye'yi kızdırdığı yorumunu yaptı.

ulusalkanal.com.tr