Yargıtay'a 100 yeni üye tepkisi! "Belirli kesimler etkili olacak"

Yargı çevreleri, hükümetin kararnameyle Yargıtay’a 100 yeni üye atama hedefine tepkili. Ulusal Kanal'a bilgi veren kaynaklar, geçmişte Yargıtay'da çoğunluğu oluşturan FETÖ'cülerin bazı seçimleri kazandığına dikkat çekti. Kaynaklar, 100 üyeyle yine belirli kesimlerin yargıya hakim olmak istediği görüşünde

Yargıtay'a 100 yeni üye tepkisi! "Belirli kesimler etkili olacak"

Yargıtay'a işlerin yoğunluğunu gidermek iddiasıyla Kanun Hükmünde Kararname ile 100 yeni üye atanacak. Ancak, yargı çevreleri tepkili.

Ulusal Kanal'a bilgi veren kaynaklar, 200 üyeli Yargıtay'a 100 üyenin daha atanmasının doğru olmadığı görüşünde. Yargıtay Genel Kurulu'nda işlerin yoğun olduğunu söyleyen kaynaklar, 42 üye ile bu sorunun aşılabileceğini belirtti. Ancak, kararname ile 100 üyenin atanmasının yüksek yargıya zarar vereceği kaydedildi.

Geçmişte Yargıtay'da çoğunluğu oluşturan FETÖ'cülerin belirli seçimleri kazandığına dikkat çeken kaynaklar, "Acı tecrübeyi hep birlikte yaşadık" diye konuştu.

Yakında Yargıtay’da yeni seçimlerin yapılacağına işaret eden yargı çevreleri, 100 üye atamasıyla belirli kesimlerin yine yargıya hakim olma çabası içinde olduğunu düşünüyor.

Yeni kararnameyle sadece üye ataması yapılmayacak, Yargıtay'da bazı düzenlemeler gündeme gelecek. Yargıtay üyeleri hem dairede hem de Genel Kurul'da görev alabiliyor. Ancak yeni düzenleme ile Genel Kurul üyeleri ile daire üyeleri farklı kişilerden oluşacak. Yani bir üye hem dairede hem de Genel Kurul'da görev yapmayacak. Yargı çevresi bunun yeni sorunlara yol açacağını savunuyor.

Mevcut durumda Genel Kurul'a hangi üyenin görev alacağı da son anda belli oluyordu. Ancak yeni kararname ile bu düzenleme de değişecek. Kaynaklar, "Türkiye'nin geleceğini etkileyen kararların alındığı kurulda şimdi üyelerin önceden belli olması ciddi sıkıntılar yaratır" dedi.

ulusal.com.tr

yargıtay Üye