Zorlu süreçlerden geçen AKM'nin hikayesi

Atatürk Kültür Merkezi, zor yollardan geçerek Taksim Meydanı'nın görkemli bir yapıya kavuşmasına vesile oldu. Peki AKM'nin yenilenme aşaması hangi yollardan geçti? AKM'nin yenilenmesine kimler engel olmak istedi?

Zorlu süreçlerden geçen AKM'nin hikayesi

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda açılan Atatürk Kültür Merkezi ile Taksim Meydanı görkemli bir yapıya kavuştu.

Geçmişte yenilenmesine karşı çıkılan AKM, geçtiğimiz gün modern mimarisiyle vatandaşların hizmetine sunuldu. Yapılamaması için eylemler düzenlenen, mahkemelere başvurulan AKM'nin yenilenmesini geciktiren bu hikaye nasıl gelişti?

2005 yılında yenilenmesi gündeme gelmişti. Dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, binanın ekonomik ömrünü tamamlaması ve depreme dayanıksız olması sebebiyle yıkılması gerektiğini belirtmişti.

Fakat aralarında sanatçı ve STK'ların da bulunduğu bir grup, kültür merkezinin yenilenmesine şiddetle karşı çıktı, eylemler düzenlediler. AKM, Gezi Parkı olaylarının da odak noktası haline gelmeye başladı. AKM'nin yeni görünümüne ulaşmasını geciktiren bu protestolar bundan çıkar sağlayacak kişilerin hedeflediği gibi olmadı ve AKM'nin açılması engellenemedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatı doğrultusunda modern, dünya sanat merkezleriyle yarışacak bir proje meydana çıktı. Erdoğan AKM hakkındaki görüşlerini şu şekilde ifade etmişti:

- Türkiye 10 yıl önce yapması gereken bir işe ancak bugün başlayabiliyor, bundan dolayı çok üzgünüm. Çünkü çoktan biz AKM'yi bitirmiş ve milletimizin hizmetine sunmuş olacaktık. Yıllardır bu projeyi sabote etmek için uğraşanların yararlanacağını da biliyorum.

Tüm engellemelere rağmen dik duruş sergilenerek, sabotaj girişimlerine rağmen AKM yıkımı için 2018 Mayıs’ta ilk kazma vuruldu.

Yapılması planlanan projeye de tıpkı yıkımı gibi eleştiri sesleri yükseldi. O itirazlardan biri de Mimarlar Odasından geldi.

Eski Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhcu AKM ile ilgili şu sözlere sarf etmişti:

- Gösterisi yapılan yeni projenin AKM ile uzaktan yakında bir ilgisi olmadığı anlaşılmaktadır. Anıtsal olan bir yapıya bizzat oğlu tarafından ihanet edilmesi mesleki anlamda ayrıca değerlendirilmesi gereken durumdur.

Fakat AKM konusundaki kararlı duruştan vazgeçilmedi. Yeni Atatürk Kültür Merkezi'nin temeli, 10 Şubat 2019’da sanat camiasından da isimlerin katılımıyla gerçekleştirildi.

Binanın yapımında; eski binanın silüeti ve önemli karakteristik özellikleri dikkatle korundu. AKM, 7'den 70'e tüm vatandaşların kullanımına açıldı.