Kılıçdaroğlu'nu yasadışı dinleten istihbaratçı o belgeyi görünce ne dedi?
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun Özel Kalem Müdürü Şükran Kütükçü'yü sahte bir erkek ismiyle, İBDA-C'li olduğu gerekçesiyle dinlettirdiği belge önüne konulunca eski Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek şunu dedi, "Yazıyı ben mi yazdım? Hatırlamıyorum." 2008 yılında dinlenen telefonuyla ilgili şikayetçi olan Kütükçü telefonunun o dönem CHP Grup Başkanvekili olan Kemal Kılıçdaroğlu tarafından kullanıldığını söyledi.
Aydınlık gazetesinden Mehmet Bozkurt, Ankara'da Emniyet İstihbarat Dairesi Başkanlığı'nda Fethullah Gülen Örgütü'ne bağlı altyapı birimi oluşturarak, örgüt kurmak, yönetmek iddiasıyla açılan davanın iddianamesindeki skandal olayı yazdı.
Eski Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek 28 Mayıs 2015 günü Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nda savcı Alpaslan Karabay'a ifade verdi.
Savcının soruları karşısında kanunsuz işlem yapmadım diyen Akyürek'in önüne imzasının bulunduğu yasadışı dinleme talebi içeren belge konuldu.
24 Eylül 2008 tarihinde Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'na (TİB) yazılan belgede, IMEI numarası üzerinden İBDA-C terör örgütü üyesi olduğu gerekçesiyle Mustafa Uzun'un telefonunun 24 saat dinlenmesi talep ediliyordu.
Şükran Kütükçü'nün kullandığı telefonla ilgili 24 saat içerisinde hakim onayına sunulmak üzere dinlenilmesi, izlenilmesi, sinyal bilgilerinin değerlendirilmesi ve kayda alınmasına dair Telekomünikasyon İletişim Başkanlığına yazılan yazıda istihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek'in isim ve imzası vardı.
Hakim onayı olmaksızın yapılan 24 saatlik dinlemenin ardından Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, 3588... IMEI numaralı telefonu Mustafa Uzun ismiyle İBDA-C terör örgütü faaliyetleri kapsamında aşırı tepkisel görüşleri benimseyerek bu yönde yürüttükleri kışkırtıcı propaganda ve faaliyetleriyle toplumu kaos ortamına çekmeye yönelik kışkırtıcı faaliyet ve eylemlerinin deşifre edilerek önlenmesi gerekçesiyle 25 Eylül 2008 tarih ve 2008/5425 sayılı kararıyla ilk kez 3 ay süreyle dinlenmesine karar verdi.
3 aylık süre yeterli olmayınca aynı mahkemenin 26 Aralık 2008 günü verdiği kararla dinleme üç ay daha uzatıldı. Böylelikle Emniyet İstihbarat Daire Başkanlığı 6 ay boyunca, İBDA-C terör örgütü üyesi olduğu gerekçesiyle Mustafa Uzun adına çıkarttırdığı mahkeme kararlarıyla dönemin CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu'nun da kullandığı telefonu dinliyordu.
Bu yasadışı dinleme silsilesi savcılığın soruşturmasında ortaya çıktı. Akyürek'e yasadışı oluşturulan dinleme talep belgesindeki imzası gösterildiğinde ise, "Gecikmesi sakınca bulunduğu gerekçesiyle çok sayıda evraka imza attım. Somut olarak müştekinin telefonunun dinlenmesine imkan sağlayan yazıyı ben mi yazdım? Hatırlamıyorum. Ancak benim imzam varsa bana gelen yazıyı imzalamışımdır" yanıtını verdi.
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu o dönem partisinin Grup Başkanvekilliği görevini yürütüyordu ve açıkladığı yolsuzluk belgeleriyle de gündemdeydi.
İDDİANAMEDE 1 NUMARA AKYÜREK
Sahte isim ve suçlamalarla, aralarında siyasetçi ve gazetecilerin de bulunduğu 48 kişinin, usulsüz olarak dinlenmesi üzerine başlatılan soruşturmada 50 polis hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı iddianame düzenlendi.
İddianamede, Emniyet İstihbarat Daire Başkanlığında Fethullah Gülen Örgütü’nün (FETÖ) alt yapılanması kapsamında örgüt kurulduğu tespit edildi. Örgütün yöneticiliğini eski Emniyet İstihbarat Daire Başkanları Ramazan Akyürek ve Ömer Altıparmak’ın yaptığı savunuldu. 38 kişinin müşteki, 10 kişinin de mağdur sıfatıyla yer aldığı iddianame, Ankara 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.
Davanın bir numaralı şüphelisi Ramazan Akyürek’in 240 yıldan 860 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edilirken, eski İstihbarat Daire Başkanı Ömer Altıparmak’ın 23 yıldan 87 yıla, eski İstihbarat Daire Başkan Yardımcısı Sadettin Akgüç’ün 43 yıldan 156 yıla, Ergenekon soruşturmasının hazırlayıcılarından olduğu bilinen Recep Güven’in 192 yıldan 704 yıla kadar hapise mahkum edilmeleri istendi.