Tarih yok ediliyor! İstanbul Arnavutköy'de tarihi binaya kaçak çatı katı çıktılar

İstanbul'un asırlık tarihi tescilli binaları bir bir yok oluyor. Beşiktaş Arnavutköy'de 2 yıl önce de gündeme getirdiğimiz kaçak yapılaşma skandalına her gün bir yenisi eklendi. Tarihi binaların çatısına kaçak kat inşaa ediliyor. İzinsiz yapılaşmalarla birlikte en az 300 yıllık tarihi eserin üstleri tuğlalarla örülüyor. Kısaca, Arnavutköy'ün tarihi dokusu hergeçen gün can cekişiyor.

Tarih yok ediliyor! İstanbul Arnavutköy'de tarihi binaya kaçak çatı katı çıktılar

Sonunda bunu da gördük. İstanbul'un asırlık tarihi binalarının çatısının üzerine kaçak çatı inşaa edildi.

Görüntüler, İstanbul'un en eski ve en değerli yerleşim yerlerinden biri olan Beşiktaş Arnavutköy Bakkal Sokak'tan.

Boğaz'a yakınlığından dolayı iştah kabartan ve tek dairenin milyonlarla ölçüldüğü bu semtte, daha önce birçok kaçak yapıyı Ulusal Kanal gündeme getirmişti.

Aradan geçen zaman diliminde, bölgedeki kaçak yapılara yenileri eklendi. Kaçak yapıları tespit edip, yaptırım yapmakla yükümlü olan Boğaziçi İmar Müdürlüğü ise çevredeki duyarlı yurttaşların tüm resmi başvurularına rağmen sessiz kaldı.

O kaçak yapılardan biri de 6 numaralı parsele inşaa edilen işte bu bina... Sağlık Bakanı Yardımcısı Ahmet Baha Ögütken'e ait olduğu ileri sürülen 3 katlı yapı aslında tarihi sit alanı içinde kalıyor.

Yapılanlar, yalnızca bunlarla da sınırlı değil. Bölgede en az 300 yıldır varlığını koruyan 1. derece tarihi eser olan su kemeri de yapılaşmalarla birlikte yok edilmiş.

Filiz Dündar ve Fidan Başaran tüm bu hukuksuzlukları belgelerle tespit ederek yetkilileri uyarmış. Ancak hiçbir sonuç alamamışlar.

İki kız kardeşin bu duyarlılığı, diğer komşuları tarafından tepki toplamış. Haksız ithamlardan, ölüm tehditlerine kadar başlarına gelmeyen kalmamış.

Onlar için otopark da ayrı bir sorun. İzinsiz yapılaşmalarla sokağın daraldığını söyleyen kardeşler, acil bir durumda bir biri ardına park edilmiş sayısız araçlar ve dar sokak yüzünden itfaiye ve ambulansın sokağa giremeyeceğini söylüyor.

Haber: Gökhan Çelik

Kamera: Bülent Ünal

ulusalkanal.com.tr