Pentagon: Operasyonların uyumlu bir şekilde yürütüleceğini taahhüt ettik

Suriye'de Menbiç kasabasını terör örgütü PYD'nin ele geçirmesinin ardından Amerika Birleşik Devletleri Ankara'ya mesaj gönderdi. Washington'dan yapılan açıklamada; "Operasyonların iki ülke arasında verilen sözlerle uyumlu bir şekilde yürütüleceğini açıkça taahhüt ettik" denildi. Ankara, Amerika'nın "PYD geri çekilecek" sözünü tutmasını istiyor.

Pentagon: Operasyonların uyumlu bir şekilde yürütüleceğini taahhüt ettik

Darbe girişimi sonrası iplerin gerildiği Ankara - Washington hattında en önemli kırılma noktalarından birisi de PKk'nın Suriye kolu PYD terör örgütü. Ankara'nın terörist olarak tanımladığı örgüt, ABD Başkanı Obama tarafından Suriye'deki kara gücü, müttefiki olarak değerlendiriliyor. Terör örgütünün Fırat'ın batısındaki stratejik Menbiç kasabasını ele geçirmesinin ardından Ankara, Washington'un verdiği sözleri tutmasını bekliyor.

Konuyla ilgili Ankara'nın çağrısı ardından Washington'dan yanıt geldi. Pentagon Sözcüsü Adrian Rankine Galloway, (Adrian Raynkin Gallovey) Türkiye'nin IŞİD'e karşı savaştaki ortaklığından memnuniyet duyduğunu ifade etti. Galloway; "Bu operasyonların iki ülke arasında verilen sözlerle uyumlu bir şekilde yürütüleceğini açıkça taahhüt ettik." dedi. Galloway Ankara ile iletişim halinde olmaya devam ettiklerini söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan da konuyla ilgili açıklama geldi. Bakanlık Sözcüsü Elizabeth Trudeau, (Elizabeth Turudau) "Araplar evlerini IŞİD’den geri almak için savaşıyorlar" iddiasında bulundu. Trudeau, "Kürtler ise Suriyeli Demokratik Güçler içerisinde önemli bir yere sahip" diyerek Amerika'nın terör örgütü PYD'ye verdiği desteğin altını çizdi. Bakanlık sözcüsü PYD'nin Arapların kenti restore etmeleri için kendilerine teminat verdiğini belirtti.

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter ise Türkiye'ye Menbiç operasyonlarına destek verdiği için şükranlarını bildirdi. Carter, "Menbiç'teki başarı aynı zamanda Rakka'nın artan izolasyonunu güçlendirmeye yardım edecek ve Suriye'de bir sonraki amacımız olan IŞİD'in Rakka'daki kontrolünü kırmamıza imkan verecek" dedi.

Terör örgütü PYD Menbiç'ten sonra Halep kuzeyinde Türkiye sınırına yakın olan El Bab kasabasına yönelik hazırlık yapıyor. El Bab, PYD'nin kantonları birleştirmesi için son halkayı teşkil ediyor.

ulusalkanal.com.tr