Ülke ekonomisi her yıl dibe vuruyor

Eski merkez bankası başkanı Durmuş Yılmaz ile Başbakan Tayyip Erdoğan arasında 5 yıl önce "Tünelin sonundaki ışık" polemiği yaşanmıştı. Yılmaz, görünen ışığın araba farı olduğunu söyleyince Erdoğan'ın tepkisini çekmişti. Gerçek, aradan geçen süreçte bir kez daha ortaya çıktı. Ekonomik krizden artık işadamları da etkilenmeye başladı. Yılın ilk yarısında icralık olan fabrika sayısı 95'e yükseldi. İcralık bağ- bahçe ve işyeri sayısında da ciddi artış yaşandı.

Ülke ekonomisi her yıl dibe vuruyor

Pembe tabloların çizildiği ülke ekonomisi her yıl dibe vuruyor. 5 yıl önce yaşanan ve "tünelin sonundaki ışık" polemiği ile geçiştirilmeye çalışılan kriz her geçen gün daha da derinleşiyor.

Yerel seçimler ile başlayan Cumhurbaşkanlığı seçimi ile devam eden 2014 yılı, işadamlarının dahi yıkılmaya başladığı yıl oldu.

İflas bayrağı çekenler arttıkça icralar patladı, çoğu yabancıların elinde olan bankalar, gayrimenkul zengini oldu. Ülke ekonomisinin çarkları arasında yer alan üretimin temeli olan fabrikalar, birer birer iflas etmeye başladı.

Ekonomiyi borçla döndüren iş dünyası ve vatandaş yüksek faize dayanamadı. Ekonomide dengenin bozulmasıyla birlikte mevcut borcunu ötelemekte zorlananlar soluğu bankalarda aldı. Ancak bu ara nefes kurtuluş yerine iflas getirdi.

Bankalar, 2014'ün ilk yarısında 1316 gayrimenkule el koydu. Böylece icradan satılık gayrimenkul sayısı 2014'ün ilk 6 ayında 8 bini geçti. Bankaların el koyup satışa çıkardığı fabrika sayısı ise 95'e yükseldi. Aynı dönemde icralık bağ bahçe yüzde 34, işyeri sayısı ise yüzde 32 arttı.

En çok el konulan gayrimenkul yüzde 34,56'lık artışla bağ, bahçe, zeytin ve fındık tarlaları olurken, bu grubu yüzde 32,26'lık artışla işyeri ve yüzde 30,14'lük artışla fabrikalar takip etti.

Geçtiğimiz yıllara göre bu yılın ilk yarısında fabrikaların yanı sıra turistik tesis, hastane, çiftlik, hamam, besi ahırı, depo, fırın ve düğün salonu gibi çok sayıda değişik işletmede borca karşılık teminat gösterildi.

Uzmanlar, icralık gayrimenkul sayısının artarak devam etmesini bekleniyor.

ulusalkanal.com.tr