İzmir'deki faylar 7,2 büyüklüğünde deprem üretebilir
Muğla’da geçen hafta meydana gelen 2 deprem ve bu yıl Ege Bölgesi’ndeki faylardaki hareketlilik gözleri bölgenin en büyük ili İzmir’e çevrildi. 15’e yakın fayın 3’ü, İzmir’in merkezinden geçiyor. Deprem Araştırma ve Uygulamaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, bilinenin aksine İzmir’deki fayların 7,2 büyüklüğünde deprem üretebileceğini söyledi
Jeologlar İzmir ve çevresindeki fayların 6,9 büyüklüğünde bir deprem yarabileceğini söylüyor. Ancak Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, İzmir’deki fayların 7,2 büyüklüğünde bir deprem üretebileceğini açıkladı.
Ulusal Kanal’a özel açıklamalar yapan Sözbilir, İzmir’deki 3 kritik fayın şehir merkezinden geçtiğini belirtti. Öye ki İzmir Ekonomi Üniversitesi ile İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü de fay üzerinde...
"İzmir'de ve Türkiye ölçeğinde bir çok yapı faylar üzerinde bulunuyor. Çünkü fayla ilişkili yerler, aynı zamanda insanların tercih ettiği yerler. Dağla ovanın sınırı, suyun çıktığı yerler. İnsanlar mutlaka faylara yakın yaşamak zorunda. Burada önemli olan fayın üzerine oturmamak. Çünkü fayın bir zonu var ve yüzeyi parçalayacak. İzmir Ekonomi Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, bütün olarak fayın üzerinde olan üniversitelerimiz maalesef. Ama fayın nereden geçtiği, 1/1000 ve 1/5000'lik planlara işlenirse, fay üzerindeki binaların boşaltılıp, dışındaki kısımların yapılaşmaya açılmasında yarar görüyoruz.”
Fay üzerindeki yapıların envanteri çıkarılıp en kısa sürede boşaltılması gerekiyor.
"Fay alanı üzerindeki bina envanterinin çıkartılması gerekiyor. Fay zonu üzerinde hastane varsa, boşaltılması, yer değiştirmesi vs gerekiyor. Çünkü, depremden sonra fay kırıldığında biz o hastaneye yaralıları götüreceğiz. O hastane yıkılmışsa, yaralılarımız ölecek. Bunu önlemenin tek yolu fay üzerinde yapılaşmamak."
Paleosismoloji uzmanı Prof. Dr. Hasan Sözbilir İzmir’in 1999’da yapılan deprem master planının yenilenmesi gerektiğini belirtti.
İzmir'in deprem master planının 1999 Depremi'nden hemen sonra yapıldığını ve bilgilerinin güncel olmadığını söyleyen Hasan Sözbilir, sözlerini şöyle sürdürdü:
Türkiye'de jeolojiyle ilgili, jeofizikle ilgili, inşaat ile ilgili depreme yönelik bilim elde edebilme çalışmaları 1999 Depremi'nden sonra başladı. Son 18 yıldır depremle ilgili bilgiler üretiliyor ama bunların hiçbiri deprem master planında yok. Dolayısıyla deprem master planının bilimsel değeri şu anda sıfırlanmış durumda. Ben bunu valimize de büyükşehir belediye başkanımıza da anlattım. Mutlaka revize edilmesi gerekiyor. Çünkü İzmir fayı üzerinden hareket edilmiş o senaryoda ama İzmir fayı yerine Tuzla ya da Seferihisar fayı kırılırsa nasıl bir senaryoya sahip olmamız gerektiği bilinmiyor. Ayrıca veriler de çok eski. 1997 yılından günümüze kadar aşağı yukarı 2 bin metre sondaj yapıldı bu bölgede. Zeminle ilgili çok önemli parametreler elde edildi. O verilerin hiçbiri yok master planda. Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi olarak yaptığımız önemli projeler var. Bunların hiçbiri master planda yok. Bunların hepsinin eklenmesi için de master planın sıfırdan ele alınması gerekiyor. Sayın valimize iletmiştim ve kendisi de yardımcı olacağını söylemişti zaten ama henüz başlayamadık bu çalışmaya. Afet sonrası yapılması gereken çalışmaların hepsini önceden bilmemiz gerekiyor. Master planın bu nedenle sıfırdan yapılması gerekiyor.
HABER: UFUK AKKAYA KAMERA: AKIN KARA
ulusal.com.tr