'Her yıl bir ilçe nüfusu yok oluyor'
İZMİR İl Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya, Trafik Şube Müdürlüğü tarafından 'Karayolu Güvenliği ve Trafik Haftası' kapsamında düzenlenen törende yaptığı konuşmada çarpıcı bir gerçeği gözler önüne serdi. Dünyada her yıl 1 milyon 250 binin üzerinde kişinin trafik kazalarında can verdiğini belirten Uzunkaya, "Ülkemizde ise kaza ve sonrasında tedavi sürecindekilerle birlikte her yıl 10 binin üzerindeki insanımız ölüyor. Her yıl orta ölçekli bir ilçe nüfusu topyekun yok oluyor" dedi
Kültürpark'taki İsmet İnönü Kültür Merkezi'nde düzenlenen 'Karayolu Güvenliği ve Trafik Haftası' açılış törenine İzmir Valisi Mustafa Toprak, İl Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Sırrı Aydoğan, İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay İbrahim Aydın, daire müdürleri, emniyet personeli, öğrenciler ve davetliler katıldı. Trafik güvenliği konusunun Türkiye'nin değişmez sorunlarından biri olduğuna dikkat çeken Emniyet Müdürü Uzunkaya, etkinliğin, toplumsal bilincin arttırılması, trafik kurallarının ortak bir davranış ve yaşam biçimi haline getirilmesini sağlamak amacıyla düzenlendiğini aktardı.
Trafik kazalarıyla ilgili bilgiler veren Uzunkaya, "Trafik sistemi, insan, araç ve çevre alt sistemlerinin etkileşimiyle belli bir denge içinde işlemesiyle oluşmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü'nün raporlarına göre dünyada her yıl 1 milyon 250 binin üzerinde insan trafik kazalarında hayatını kaybetmektedir. 15-19 yaş grubu gençlerin ölüm nedenleri arasında trafik kazaları birinci sırada, 10-14 ve 20-24 yaş gruplarında ise 2'nci sırada yer almaktadır" dedi.
TÜM DÜNYA SAVAŞLARINDA ÖLENLERDEN FAZLA
Bugüne kadar dünyada trafik kazalarında ölenlerin sayısının tüm dünya savaşlarında ölenlerin sayısından fazla olduğunu söyleyen Uzunkaya, şu bilgileri verdi:
"Sağlık Bakanlığı verilerine göre ülkemizde trafik kazası sonucu ölümler bilinen tüm ölümler arasında 3'üncü sıradadır. İzmir'de 2004 yılı itibariyle 615 bin olan araç sayısının 11 yıl sonra yüzde 85 artışla 1 milyon 143 bine, 977 bin olan sürücü sayısının da yüzde 65 artışla 1 milyon 620 bine ulaştığı bilinmektedir. İzmir genelinde 2014 yılında sadece olay yeri bilgileri olarak; 104 ölümlü kaza, 9 bin 92 yaralamalı kaza meydana gelmiş ve bu kazalarda da 125 vatandaşımız hayatını kaybederken 12 bin 382 vatandaşımız da yaralanmıştır. Kaza sonrasında alınan verilerle birlikte değerlendirildiğinde ölenlerin sayısının 227'ye yükseldiği dikkat çekmektedir. Yani 2014 yılında il genelinde kaza yerinde 125 kişi hayatını kaybederken, daha sonra ölenlerin de bir o kadar olduğu ve gerçek ölü sayısının sadece İzmir için 227 olduğu görülmektedir. Bu yılın ilk 4 ayında sonradan ölenler de dahil 54 ölümlü trafik kazasıyla 2 bin 774 yaralamalı trafik kazası meydana gelmiş 57 vatandaşımız hayatını kaybetmiş 3 bin 827 vatandaşımız yaralanmıştır. Motosiklet kazalarına da dikkat çekmek istiyorum. Çünkü ölümlü kazaların 3'te 1'inden fazlası motosiklet kazaları sonucu meydana geliyor. Maalesef kentimizde Türkiye ortalamasının üzerinde motosiklet kazaları meydana geliyor. Bu yıl özellikle kask ve koruyucu kullanımı gibi çalışmalara ağırlık vereceğiz. Geçen yıla göre motosiklet kazalarında ölenlerin sayısı bu yıl azaldı, bu sevindirici bir durum, ancak hedefimiz bu ölümleri sıfıra indirmek."
BİR İLÇE YOK OLUYOR, İL SAKAT KALIYOR
Türkiye'de yaşanan trafik kazalarında ölenlerle ilgili dikkat çeken bir örnek veren Uzunkaya, "Ülkemizde kaza ve sonrasında tedavi sürecindekilerle birlikte her yıl 10 binin üzerindeki insanımız ölüyor. Her yıl orta ölçekli bir ilçe nüfusu topyekun yok oluyor, her yıl 250 bin üzerindeki yaralı sayısı ile de yine orta büyüklükte bir il nüfusu topyekun yaralanıyor ya da sakat kalıyor. Bu kazalarda ortaya çıkan maddi kayıp, her yıl 23- 25 milyar lira civarındaki reel milli servetin, ülkemizin gayri safi milli hasılasının yüzde 1.5'i ve yıllık yatırım bütçesinin yüzde 51'ine eş değer olması gerçeği, bize karayolu ulaşımı sorunun büyüklüğünü ve yıkım tablosunu açık bir şekilde ortaya koymaktadır. Trafik kazalarını ortadan kaldırmak mümkün değil, ancak kamudan özel sektöre, sivil toplum kuruluşlarından üniversitelerimize kısaca toplumumuzun her kesimine önemli ve kesintisiz görevler düşmektedir" dedi.
BİNLERCE SÜRÜCÜYE CEZA YAĞDI
İzmir kent merkezindeki trafik uygulamalarıyla ilgili de bilgi veren Uzunkaya, “Trafik personelimiz de yasal sorumluluklarını her ortamda ifa etmeye çalışmaktadır. Bu amaçla sadece İzmir kent merkezinde 2014 yılında 500 bin civarında sürücüye yaklaşık 85 milyon TL, 2015 yılının ilk 4 ayında ise 165 bin civarındaki sürücüye yaklaşık 35 milyon TL para cezası uygulanmıştır. Bu uygulamalar sürücüleri cezalandırmak için değil, yanlış alışkanlıklarının önüne geçmek için yapılıyor" diye konuştu.
VALİ TRAFİK POLİSLERİNE TEŞEKKÜR ETTİ
Her koşulda görevlerini yerine getiren trafik polislerine teşekkür eden İzmir Valisi Mustafa Toprak, trafik kazalarının acil çözüm gerektiren ciddi bir sorun olarak önemini koruduğuna vurgu yaptı. Vali Toprak, "Meydana gelen trafik kazalarında her yıl binlerce vatandaşımız hayatını kaybederken on binlercesi yaralanmakta ya da sakat kalmaktadır. Trafik kazalarındaki kayıplarımız savaşların, terörün ve tabii afetlerin bıraktığı tahribatlardan çok daha fazla bizleri etkilemeye devam etmektedir. Kazalara baktığımızda, sürücü kusurlarının yüzde 92, yaya kusurunun yüzde 7 ve diğer kusurların da yüzde 1'den daha az olduğunu görüyoruz. Yani ülkemizde meydana gelen trafik kazalarının neredeyse tamamı insan kusurlarından kaynaklanmaktadır. Kaza, ölü ve yaralı sayısının azaltılmasında, toplumda trafik bilinci ve kültürünün yerleştirilmesinin öneminin farkındayız. Bu doğrultuda toplumun tüm kesimlerinin eğitilmesi, denetimlerin etkin yapılması ve kurallara tam uyulması, üzerinde en çok durulması gereken konuların başında yer almaktadır" diye konuştu.
Etkinlikte, trafik kurallarına dikkat çeken kısa filmlerin gösterimleri de yapıldı. Ayrıca, kültür merkezi dışında kurulan stantlarda da trafikle ilgili bilgilendirme yapıldı.
Tufan HAMARAT/ İZMİR, (DHA)