AYM'ye kritik başvuru

Özel görevli mahkemelerde başlayan ve yargılaması devam eden davalardaki tüm işlemlerin iptal edilmesi gündemde. Konuyu gündeme getiren ise İstanbul 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi oldu. Mahkeme heyeti; kapatılan mahkemelerin işlemleri geçerli sayılamaz diyerek Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

AYM'ye kritik başvuru

Kapatılan özel görevli mahkemelerin tüm uygulamaları Anayasa Mahkemesi'ne taşındı.

İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi, kapatılan özel görevli mahkemelerdeki uygulamaların geçersiz sayılması için Anayasa Mahkemesi'ne başvurma kararı aldı.

Başvurunun kabul edilmesi, kapatılan özel görevli mahkemelerde görülen ve hükmü kesinleşmemiş davaların yeniden görülmesi sonucunu doğuracak.

Yüksek mahkemenin haklı bulması durumunda Ergenekon, Balyoz, İzmir "Askeri Casusluk", ODA TV, Şike ve KCK gibi davalar sil baştan ele alınacak.

Özel Görevli Mahkemeler'in kaldırıldığı tarihte kesinleşmemiş davalardaki "tanık dinleme, savunma, bilirkişi raporu" gibi tüm işlemlerin geçersiz kabul edilmesi söz konusu. Bu durumda ilgili davalara bakacak mahkemeler, yargılamayı en baştan yeniden yapacak.

KCK Basın davası avukatlarından Ercan Kanar'ın talebi üzerine yapılan değerlendirmede mahkeme; "kapatılan mahkemelerin işlemlerinin geçerli sayılamayacağına" hükmetti. Heyet, özel görevli mahkemelerin gördüğü davaların devam etmesini sağlayan geçici kanun maddesinin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurma kararı aldı.

İstanbul 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi, yüksek mahkeme kararı açıklanana kadar KCK Basın davasında yargılamaya ara verdi.

ulusalkanal.com.tr