İran'dan anlaşma resti

İran'dan Amerika'ya nükleer anlaşma resti geldi. Trump yönetiminin "utanç kaynağı" olarak değerlendirdiği anlaşma sona erebilir. İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, "Amerika nükleer anlaşmadan çekilirse biz de çekilebiliriz" dedi

İran'dan anlaşma resti

Tahran ve Washinton arasında nükleer anlaşma tartışması devam ediyor. Son açıklama İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'ten geldi. New York’ta Katar merkezli Al Jazeera televizyonuna konuşan Zarif, "Amerika anlaşmadan çekilirse biz de çekiliriz" dedi.

Zarif'in gündeminde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ve İran arasında imzalanan nükleer anlaşma vardı.

Zarif, Amerika'nın çekilmesi durumunda nükleer anlaşmadan İran'ın da çekilebileceği uyarısını yaptı.

ABD Eski Başkanı Barak Obama döneminde imzalanan anlaşmaya göre İran, uranyum zenginleştirmesinde kısıtlamaya gitmeyi kabul etti. İran anlaşma uyarınca kullandığı santrifüjleri 3'te 2 azaltıp elindeki uranyum stokunu 300 kilograma indirmeyi ve plütonyum üreten ağır su reaktörünü sökmeyi taahhüt etti. İran bu adımlara karşılık uluslararası yaptırımların kaldırılacağı sözünü aldı.

Amerikan Başkanı Donald Trump 72. Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, bu nükleer anlaşması için "Amerika'nın imza attığı tarihteki en kötü ve tek taraflı anlaşma" demişti. Trump anlaşmayı "utanç kaynağı" olarak değerlendirmişti.

ulusal.com.tr

iran