ABD'de PKK lobisi görevlendirildi

Doğu Akdeniz'de ABD'ye karşı mesaj verilirken Washington yönetimi PKK/PYD hamlesi ile yanıt verdi. Sahada halen fiili olarak verilen siyasi ve ekonomik destek bir üst düzeye çıkarıldı. ABD siyasetinde etkin olan Ermeni ve Yahudi lobileri gibi Kürt adı altında PKK lobisi faaliyetlerine izin verildi. Üstelik Trump yönetimi lobicilik faaliyetleri için aylık 6 bin dolar para ödeyecek.

ABD'de PKK lobisi görevlendirildi

Sadece Suriye'nin ve Irak'ın kuzeyinde saha silah desteği verdiği, siyasi inşaa süreci için adıma attığı PKK'ya yeni bir kapı araladı.

ABD senatosunda lobicilik faailiyeti yürütmek için daha öncede Irak'ın bölünme sürecinde yer alan isim Ayal Frank ve şirketi ile anlaşıldı. Bu isim ABD Kongresi'nde ve ABD Başkanı Donald Trump tarafından da onaylandı.

Türkiye'nin uzlaşı arayaşlarına Washington'un yanıtı bu oldu. Aylık 6 bin dolaralık sözleşme imzalanan Frank, senatodaki kararlarda etkili olabilmek için raporlama yapacak.

Yani artık ABD siyasetinde Ermeni ve Yahudi lobileri gibi "Kürt" adı altında PKK/YPG lobisi faaliyet yürütecek. Bu lobi tırlarla silah gönderilen sözde Suriye Demokratik Güçleri ile birlikte çalışacak.

Bu lobinin görevi ulusalararası arenada algı operasyonları yürütme olucak. İlk hedef ABD bu süreçte PKK ile birlikte SDG'yi kurduğu ve Türkiye'nin bu gücün karşısına çekildiği bir dönemde, Beşar Esad yönetimini ekonmik olarak köşeye sıkıştırmak. Sezar Yaptırımları'nın biran önce uygulanmasını sağlayarak Şam'ı ABD güdümündeki PKK/PYD'ye mecbur bırakmak olarak belirlendi.

PKKYPG'nin Suriye'nin kuzeyindeki işgalini meşrulatırma adımlar bununla sınırlı değil. Türkiye ile ilişkilerin pamuk ipliğine bağlı olduğu şu dönemde ABD, askeri sahada PKK/YPG ile poz vermeye devam ediyor.

ABD'nin Koalisyon Sözcüsü Albay Myles B. Caggins, Suriye'nin kuzeyindeki Rimelan'daki koalisyon üssünde kameralar karşısına geçti. ABD'li sözcü 6 yıldır sürdürülen desteğin süreceğini söyledi.

Yerel iş insanlarına ekonomik destek için yeni projeler üzerinde çalıştıklarını ifade etti. PYD'lilerle birlikte açıkalamalar yapan Koalisyon Sözcüsü Sezar Yaptırımları'nın uygulanması gerektiğini kaydetti.

Öte yandan TSK'nın Kandil, Avaşin, Zap ve Hakurk'a yoğunlaştırdığı operasyonlar nedeniyle nefes alamaz hale gelen PKK, Kerkük etrafında konumlanmaya başladı. Örgüt tedavi merkezileri ile lojistik üslerinin yerini de değiştirdi.

ulusal.co.tr

abd pkk pyd doğu akdeniz washington