ABD askeri varlığını çekiyor

Trump yönetimi hem petrol krizine çare arıyor hem de Ortadoğu’daki askeri varlığını geri çekmeye çalışıyor. ABD Başkanı Donald Trump, bir süredir petrol üretimi konusunda gerginlik yaşadığı Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz ile telefonda görüştü. Görüşmeye ilişkin fazla ayrıntı verilmedi. Ancak görüşmeden kısa süre önce ABD’nin, Suudi Arabistan’da konuşlu iki patroit bataryasını ile iki savaş uçağı filosunu geri çekmeyi planladığı ortaya çıktı.

ABD askeri varlığını çekiyor

Amerika’nın petrol krizi devam ediyor. Rusya ile Suudi Arabistan’ın ortak hareket etmesi, ABD petrolünün eksi dolara kadar düşmesine neden oldu. ABD 55 dolara mal ettiği kaya gazı petrolünü 25 dolara bile satamıyor.

ABD Başkanı Donald Trump, daralan ABD petrol piyasasının sorunlarını aşabilmek için Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz ile görüştü. Telefon trafiğine ilişkin Beyaz Saray, “İki lider, küresel enerji piyasalarındaki istikrarın önemi konusunda da mutabık kaldı” açıklamasını yaptı.

Trump ile Selamn’ın savunma ve bölgesel konuların da müzakere ettiği belirtildi. Görüşme öncesi ABD’li bir yetkili Wall Street Journal gazetesine Trump yönetiminin Suudi Arabistan’da konuşlu iki patriot bataryası ile iki savaş uçağı filosunu geri çekmeyi planladığını açıkladı. Associated Press haber ajansına konuşan başka bir ABD’li yetkili de planı doğruladı. Yetkili, petrol kuyularını koruyan patriot bataryalarında görevli 300 askerin de geri çekileceğini söyledi.

Konuya ilişkin bir soruya yanıt veren ABD Başkan Trump, “Ortadoğu’da ve başka bölgelerde pek çok adım atıyoruz. Askeri olarak bütün dünyada bizden yararlandılar” dedi. Fazla ayrıntı vermeyen Trump “Bunun Suudi Arabistan’la bir ilgisi yok. Doğruyu söylemek gerekirse daha çok başka ülkelerle ilgisi var” ifadelerini kullandı.

Bu arada ABD'nin Mısır'ın Sina Yarımadası'nda konuşlu askerlerini çekmeyi değerlendirdiği açıklandı. Pentagon Sözcüsü Binbaşı Sean Robertson, “2018 Ulusal Savunma Stratejisi kapsamında, Birçok misyon için yaptığımız gibi ABD'nin Uluslararası Güç ve Gözlemciler Misyonundaki kuvvetlerinin durumu da değerlendiriliyor” dedi.

ulusal.com.tr

abd donald trump suudi arabistan patroit