Iğdır'da patlıcan reçeli üretimine başladı
Iğdır'da kadınlar, kış mevsiminde tüketmek ve aile ekonomisine katkı sunmak için patlıcan reçeli üretimine başladı. Dev kazanlarda yapılan patlıcan reçeli, yurt içi ve yurt dışına da satılıyor.
Hummalı bir çalışma var. Dev kazanlar kuruldu. Patlıcan reçeli için kollar sıvandı.
Iğdır’da patlıcan reçeli her evde ekim ayı ile birlikte başlar. Aras Doğa Köyünde kurulan dev kazanlarda yapılan patlıcan reçeli yurt içi ve yurt dışına da satılıyor. Patlıcan reçeli kadınların ekmek kapısı oluyor.
"Patlıcanın en tatlı hali" için kazanlar kaynamaya başladı. Reçel yapımı için ilk önce özel yetiştirilen küçük boy patlıcanlar maharetli ellerde soyuluyor. Tuzlu suda bir müddet bekletildikten sonra birçok kez yıkama işleminden geçiriliyor. Kazanlara doldurulan patlıcanlar, üzerine limon ve şeker ilave edilerek 4 saat boyunca kaynatılıyor. Patlıcanlar, şerbetleme işleminin ardından kavanozlara doldurularak kahvaltı sofralarını süslemeye hazır hale getiriliyor.
Iğdır Ovasının çok verimli topraklarında yetişen patlıcanlar tatlı şeklinde sofralarda yerini alıyor. Iğdırlılar çay içerken özellikle patlıcan reçelini tüketiyorlar.
Aras Doğa Köyünde 20’den fazla kadın reçel yaparak aile ekonomisine katkı sağlıyor.
ulusal.com.tr