HSYK AKP'ye bağlanıyor!

AKP Hükümeti HSYK'nın yapısını kökten değiştirecek kanun teklifini Meclis'e sundu. Teklif yasalaşırsa, HSYK'nın yetkileri Adalet Bakanlığı'na devredilecek.

HSYK AKP'ye bağlanıyor!

12 Eylül referandumu ile yürütümenin denetimine giren Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, topyekün Adalet Bakanlığı'na bağlanıyor. HSYK'nın yapısının değiştirilmesi için hükümet düğmeye bastı. 52 maddelik kanun teklifini Meclis'e sundu.

Peki teklif yasalaşırsa, HSYK'da neler değişecek?

- HSYK'nın yetkileri budanacak. Yönetmelik çıkarmak ve genelge düzenleme görevleri kaldırılacak. HSYK'nın yetkileri büyük ölçüde Adalet Bakanlığı'na yani Hükümet'e devredilecek.

- Yargıtay Birinci Başkanı ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı seçilebilmek için gerekli olan en az 4 yıl Yargıtay üyeliği yapmış olma süresi 8 yıla çıkarılacak.

- Adli ve İdari Yargı Adalet Komisyonları hakimlerini HSYK yerine Adalet Bakanlığı belirleyecek.

- HSYK üyelerinin hangi dairede asıl ve tamamlayıcı üye olarak görev yapacağına başkan olarak Adalet Bakanı karar verecek. Daire başkanlarını da yine Adalet Bakanı belirleyecek. Başkanlar, Bakanın önerdiği iki üye arasından seçilecek. HSYK birinci ve ikinci dairesinde üye sayısı 5, üçüncü daire ise üye sayısı 11 olacak.

- HSYK üyelerinin disiplin ve kovuşturma işlemlerini Adalet Bakanı yapacak.

- Teftiş Kurulu HSYK Genel Kurulu'na değil, başkan olarak Adalet Bakanı'na bağlı olacak. Teftiş Kurulu, Adalet Bakanı'nın gözetiminde çalışacak. Kurul, Adalet Bakanı'nın verdiği işleri yapacak. Teftiş Kurulu Başkanı, başkan yardımcıları, genel sekreteri ve yardımcılarını Adalet Bakanı atayacak.

- Daha önce 15 üye ile toplanan HSYK Genel Kurulu en az 17 üyeyle toplanabilecek. Daireler ise üye tamsayısının salt- çoğunluğuyla toplanacak.

-Hakim ve savcıların yurt dışı görevlendirmesini Adalet Bakanlığı yapacak.

-Hakim ve savcıların meslek içi eğitimi de HSYK yerine Türkiye Adalet Akademisi tarafından yapılacak. Türkiye Adalet Akademisi’nde ders verecek hakim ve savcıları da Adalet Bakanı görevlendirecek.

-Kanun teklifi yasalaşırsa, mevcut HSYK üyelerinin dairelerdeki görevi sona erecek. Yeni üyeler 10 gün içinde Adalet Bakanı tarafından görevlerine atanacak.

ulusalkanal.com.tr