Plüton'da volkan bulundu
Plüton’un yüzeyinde aktif volkanlar keşfedildi. Ancak bu volkanlar Dünya’daki gibi lav değil, buz, metan, azot gibi maddeler püskürtüyor. Amerika Havacılık ve Uzay Dairesi NASA, volkanların cüce gezegenin iç yapısı ve atmosferinin anlaşılmasında önemli rol oynayacağı görüşünde.
Güneşe en uzak gezegen Plüton’un yeni bir gizemi daha ortaya çıktı.
Amerika Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA, Plüton'un son resimlerini paylaştı. Yeni Ufuklar gözlem aracının çektiği resimlerde yeni dağlar gözlemlendi.
Konuyla ilgili açıklama NASA’nın Washington’daki genel merkezinden geldi. Açıklamada, keşfedilen dağların yamaçlarının üç ila altı kilometre yüksekliğinde olduğu ancak doruk noktalarının yamaçlarından alçak olduğuna dikkat çekildi. Keşfedilen dağlarla Cüce Gezegen’in iç ve dış yapısı hakkında yeni veriler sağlayacağı belirtildi.
NASA açıklamasının devamında ilk bulgulara göre dağların Dünya’dakiler gibi lav değil; metan, azot, buz püskürttüğü belirtti. Metan ve azot Plüton'daki sıcaklık nedeniyle sıvı halde bulunuyor. Ancak bazı bilim insanları bu görüşe şüpheyle yaklaşıyor.
NASA bilim insanlarından Oliver White, dağların özelikleri bakımından Dünya’daki volkanlara aynı olduğunu söyledi. Ancak White konuşmasının devamında, “dağlar neden bu hale geldi, henüz bilmiyoruz” dedi.
ulusalkanal.com.tr