26 maddeli ittifak teklifi Meclis Anayasa Komisyonu'nda kabul edildi

AKP ve MHP'nin tam mutabakatla hazırladığı 26 maddeli ittifak teklifi Meclis Anayasa Komisyonu'nda kabul edildi. Teklif, haftaya Meclis Genel Kurulu'nda görüşülecek. Partilerin birbirlerini desteklemesini yasaklayan hükümlerin kaldırıldığı teklifle, sandık kurulu mührü bulunmayan oylar da geçerli sayılıyor.

26 maddeli ittifak teklifi Meclis Anayasa Komisyonu'nda kabul edildi.

AKP ve MHP'nin tam mutabakatla hazırlayıp sunduğu teklif haftaya Meclis Genel Kurulu'nda ele alınacak.

Teklif, seçime katılma yeterliliğine sahip partilerin ittifak yapabilmesinin önünü açıyor. Buna göre, partilerin birbirlerini desteklemesini yasaklayan hükümler kaldırılıyor.

İttifak yapacak partiler, seçim sürecinin başlamasının ardından 7 gün içinde bir protokol metniyle Yüksek Seçim Kurulu'na bildirimde bulunacak.

Oy pusulasında siyasi partilerin ittifak protokolünde belirledikleri "ittifak unvanı" yazılacak. İttifakın unvanı belirlenmemiş ise oy pusulasında yalnızca "İttifak" ibaresi yer alacak.

Teklife göre, ittifak yapan partilerin toplam oyunun yüzde 10 seçim barajını geçmesi durumunda ittifak içindeki her bir parti barajı geçmiş sayılacak.

Sandık kurulu mührü bulunmayan oy ve zarfların geçerli olmasını içeren teklifle, yatağa bağımlı hasta ile engelliler için seyyar sandık kurulu oluşturulması da düzenleniyor.

Teklifte yerel seçimlere ilişkin de düzenlemeler yer alıyor. Buna göre, muhtar, belediye başkanı ve belediye meclisi üyesi seçilme yaşı 18'e düşürülüyor.

Öte yandan seçim güvenliğine ilişkin MHP’den görüşme talep eden ancak ret yanıtı alan CHP’den dikkat çeken bir açıklama geldi. Açıklamayı CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel yaptı. Özel MHP Grubu'nun, AKP'ye ilettikleri seçim güvenliğine ilişkin raporu kendilerinden talep ettiklerini belirtti.

ulusal.com.tr

mhp AKP