Asıl kanser medyada

Erdoğan'dan harçlık alan muhabire basın örgütlerinden sert tepki

Asıl kanser medyada

Başbakan Tayyip Erdoğan, bayram namazı çıkışında muhabirlerle bayramlaştı. Bu sırada Erdoğan ile TGRT muhabiri Sultan Akten arasında ilginç bir diyalog gerçekleşti. TGRT Haber muhabirinin "ailelerimizle bayramlaşamadık. Sizinle bayramlaşıp harçlık istiyoruz" demesi üzerine, Erdoğan muhabir ile bayramlaştıktan sonra cebinden çıkardığı 200 TL'yi muhabire verdi. Gazetecinin Erdoğan'dan harçlık alması, basın örgütleri ve gazetecilerce sert şekilde eleştirildi.

'Gazeteciye harçlık rezalet'

Çağdaş Gazeteciler Derneği, (ÇGD) TGRT muhabirinin Erdoğan’dan bayram harçlığı istemesine, “Gazeteciye “bayram harçlığı”, cehalet, rezalet, ihanettir. Bu tutum iktidar gazeteciliğidir, mesleğimizle ilgisi yoktur” ifadesiyle tepki gösterdi.

ÇGD, “Başbakan’ın verdiği harçlığı alan gazeteci, mezarı kazılan gazetecilik mesleğinin mezar taşı olmuştur. Onlarca meslektaşı düşünceleri nedeniyle cezaevlerindeyken, bine yakın öğrenci hapishanelere tıkılmışken, ülkede uluslararası komplolarla savaş çığırtkanlığı yapılıyorken, görevleri başındaki gazeteciler polis şiddetinin en kötüsüne maruz kalıyorken bir gazeteci Başbakan’dan bayram harçlığı alıyorsa, bunun adı cehalet, bunun adı rezalet, bunun adı mesleğe ihanettir” dedi.

'Mesleğimizle ilgisi yoktur'

Haberi “harçlığı kaptı”, “gazeteciden Başbakan’a bayram sürprizi” şeklinde duyuran basın kuruluşlarını da eleştiren ÇGD, bunları rezaletin ortağı olmakla suçladı. Açıklamanın devamında şöyle denildi: “Basın tarihine ‘Abdülhamit dönemini aratan’ bir dönem olarak geçecek olan AKP iktidarı döneminin yarattığı gazetecilik budur. Bu gazeteciliğin bizim mesleğimizle uzaktan yakından ilgisi yoktur. Dünyanın en saygın mesleği iktidarların ayakları altında olması yetmiyormuş gibi kendini o ayakların altına gönüllülükle atan gazetecilerin varlığı, mücadelemizin kimlere rağmen sürmesi gerektiğini de göstermiştir. Meslektaşlarımızı da bu ilkeler etrafında örgütlenmeye; iktidarın ve iktidarın gazetecilerinin saldırılarına karşı mesleklerini, haklarını savunmaya çağırıyoruz. Hem söz konusu muhabiri hem de Başbakan’ı bu kabul edilemez tavırları nedeniyle esefle kınıyoruz. Çağdaş Gazeteciler Derneği olarak, öldürülen mesleğimizin evrensel ilkelerini savunmaya devam edeceğimizi bir kez de bu vesileyle tekrarlıyoruz.”

'Ben dilenci değilim'

TGRT muhabirinin Erdoğan'dan harçlık alması akılara, Bakan Erdoğan Bayraktar'ın ilaçları konusunda yardım isteyen kanser hastası üniversite öğrencisine dilenci muamele yapmasını akıllara getirdi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, kanser tedavisi gören ve kendisinden ilaçlarının temini için yardım isteyen üniversite öğrencisi genç kızın cebine para koyup, ilaçları kendisinin almasını istedi ve 'düşürme' diye uyardı. Kendisine dilenci muamelesi yapıldığını söyleyen kanser hastası Dilek Özçelik, Selimiye Camisi'nde namaz kılıp çıkan Bakan Bayraktar’a giderek, "Ben dilenci değilim, tedavim için yardım istedim" dedi. TGRT muhabirinin aksine parayı cebine atmayan Özçelik, cebine konulan parayı Bayraktar’ın eline tutuşturup ağlayarak uzaklaştı.

Dağıtan dağıtana

Bayramda gazetecilere harçlık dağıtan tek AKP'li Tayyip Erdoğan değildi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, seçim bölgesi Batman’da, elini öpen çocuklar ve kendisini takip eden gazetecilere 5’er lira verdi. AKP Samsun İl Başkanı Fuat Köktaş, Samsun Büyükşehir Belediyesi’nde gerçekleşen bayramlaşma törenin ardından çıkışta bir gazeteci tarafından kendisine Başbakan Erdoğan’ın bayram namazı sonrası bir basın mensubuna bayram harçlığı verdiği hatırlatıldı. Bunun üzerine aracından inen Köktaş, bayramlaşma törenini takip eden gazetecilere 40’ar lira bayram harçlığı dağıttı.