10 yılın rekoru kırıldı

Susuzluk alarm veriyor. İnanması zor ama İstanbul barajlarındaki doluluk oranı son 10 yılın en düşük seviyesinde. Çok değil daha geçtiğimiz yıl yüzde 83'ü dolu olan barajlarımızın şu an sadece yüzde 30'u dolu...

Türkiye genelinde kış mevsimi sıcak geçti. Neredeyse yağmur ve kar hiç yağmadı. Ve korkulan oldu, barajlar alarm veriyor.

İstanbul barajlarında son 10 yılın susuzluk rekoru kırıldı. Barajlardaki doluluk oranı yüzde 30,34'e geriledi. Yani megakent kuraklıkla yüz yüze...

İSKİ'nin sitesindeki, yıllara göre barajların doluluk oranlarını karşılaştıran bu tablo aslında her şeyiş anlatıyor. 2005 yılında yüzde 79,50 olan barajlardaki doluluk oranı 2014 Şubat ayında yarıdan daha fazla düştü, 30,34'e geriledi. İstanbul'da en dolu baraj olan Ömerli'deki oran bile yüzde 42,11.

Tüm bu rakamlar, İstanbul'a sadece 110 gün yetecek kadar su olduğunu gösteriyor.

Susuzluk Ankara için de alarm veriyor. Ankara'daki barajların doluluk oranı yüzde 35 olarak belirlendi.

Kuraklık tartışmaları sürerken, Çevre ve Şehircilik Bakanı Veysel Eroğlu'ndan da açıklama geldi. Eroğlu, susuzluk için B planlarının hazır olduğunu söyledi, yeraltı sularıyla ilgili planlama yapıldığını belirtti.

Eroğlu, kuraklık sorununun Orta Anadolu için geçerli olduğunu, beklenen yağış gelirse tehlikenin yaz gelmeden çözüleceğini açıkladı.

ulusalkanal.com.tr

türkiye baraj susuzluk