Cemaate yakın banka zorda

Erdoğan-Cemaat kavgasının bankacılık sektörüne sıçradığı bildirildi. Cemaate yakın olduğu iddia edilen bir bankanın zor durumda olduğu, ancak bankayı zor durumda bırakanların Erdoğan’ın yakın çevresindeki işadamları olduğu öne sürüldü.

Cemaate yakın banka zorda

Ankara kulislerinde sıkça konuşulan söylentiye göre, Cemaate yakın olmakla tanınan bir banka zorda. Bankanın açtığı kredilerde geri dönüş olmayınca sıkıntı en üst seviyeye çıkmış durumda. Bankalardan sorumlu kuruluşta yapılan toplantılarda, bankaya yönelik eylem planı da tartışılmış. Konuyla ilgili olarak Aydınlık’a bilgi veren bir kaynak, “Bankada sıkıntı büyük. Bu durum uzun süredir biliniyor. Ali Babacan da konudan haberdar. Normal koşullarda bankaya hemen el koymak lazım. Ama bankayı zor duruma sokan işadamları Başbakan Erdoğan’a yakın. Aldıkları kredileri ödememişler. Kağıt üzerinde alacak var ama tahsil edilmesi şüpheli alacaklar. Üstelik de verilen teminatlar borcun çok çok altında. Bu nedenle ilgililer ne yapacağını şaşırmış durumda. Şu andaki sıkıntı 10 milyar liraya kadar ulaşmış bulunuyor” dedi.

Erdoğan-Cemaat arasındaki kavganın büyümesi sonrasında Erdoğan’ın gerekenin yapılması konusunda tavır aldığını ifade eden kaynak, “Şu anda iki ucu pis bir değnek durumu var. Türk bankacılık sektörü hakkında olumsuz bir durum yaratılmasın diye dikkatli davranılıyordu. Ama artık sona gelindi gibi. Talimatın geldiği konuşuluyor. Önümüzdeki günlerde bir operasyon kaçınılmaz gibi” diye konuştu.

Altaylı: O bankaya operasyon yapılacak

Bu tartışmaların yaşandığı günlerde gazeteci Fatih Altaylı, “Cemaat'le bağlantılı bir bankaya operasyon yapılacak” diye yazdı. Yazısında Başbakan Erdoğan'ın "İninize gireceğiz, didik didik edeceğiz' sözlerini değerlendiren Altaylı yazısında şu iddialarda bulundu:

"Aralarındaki çekişme tam olarak su üstüne çıkıncaya kadar “yakın” görünen ve aslında kritik noktalarda her zaman destek vermiş olan Cemaat. Kavga tam olarak patlamadan çok değil birkaç gün öncesine kadar “Ne istediniz de vermedik” dediği Cemaat. Başbakan şimdi Cemaat’e yönelik olarak diyor ki, “İninize gireceğiz, didik didik edeceğiz”

Bu sözlerin arkasını çok derin okumaya gerek yok. Söylenilen belli, yapılacak olan belli. Belli ki, pek yakında Cemaat’le ilgili bir bankaya yönelik bir operasyon yapılacak. Bu arada Cemaat’e yakın işadamları mercek altına alınacak. Her türlü para trafiği ince ince takip edilecek."

Yasadışı dinleme yapanlar o bankadan maaşa bağlandı

Aydınlık kritik bir bilgiye daha ulaştı. Ergenekon ve Balyoz tertipleri sırasında yasa dışı dinleme yapan ekibin aynı bankanın kadrosunda istihdam edildikleri belirlendi. Aydınlık'a bilgi veren kaynaklar olayı şöyle anlattılar: “Ergenekon, Balyoz operasyonları öncesinde geniş bir dinleme, izleme ekibi kuruldu. Hani şu Amerikalıların yönettiği ekip. Bu ekibin önemli bir kısmı daha önce emniyetin, MİT’in ve TSK’nın dinleme bölümlerinde çalışmış emeklilerden oluştu. Bunlar o banka üzerinden istihdam edildi. Bankaya hiç gitmediler. Gizli merkezde çalıştılar. Maaşları o bankadaki hesaplarına yattı. Kendilerine verilen bankamatik kartı ile paralarını çektiler. Yani o banka ile temasları sadece bankamatik makineleri ile oldu.”

Aydınlık