Filipinler Cumhurbaşkanı Duterte: ABD ile birlikte olursa barış gelmez

Filipinler Cumhurbaşkanı Duterte: ABD ile birlikte olursa barış gelmez

Filipinler Cumhurbaşkanı Duterte ABD’yi uyardı. Duterte, Filipinler’in başkenti Manila’da konuştu. Obama hükümetine seslenen Duterte, Ebu Seyyaf militanlarının hedefi olursunuz dedi.

Duterte’nin bu açıklamasının iki ülke arasındaki ilişkileri daha da gereceği değerlendiriliyor. ABD yönetimi geçen hafta Duterte’nin ağır küfürler içeren açıklamaları nedeniyle Filipinler Cumhurbaşkanı ile yapılması planlanan görüşmeleri iptal etmişti.

ABD’nin bu tavrı Duterte’ye geri adım attırmadı. Duterte bu kez de, “ABD ile birlikte olduğumuz sürece topraklarımıza barış gelmeyecek” açıklamasını yaptı.

Filipin Cumhurbaşkanı açıklamasında, “ABD askerleri tarafından öldürülen Filipinli müslüman kadın ve çocukların yer aldığı fotoğrafları da basına dağıttı.

ABD ordusu, 1900’larda guney Filipinler’in dağlık Sulu bölgesinde bulunan Bud Daho’da kadın çlocuk ayırt etmeden bir katlim geçerkeleştirmeş ve cesetleri hendeklere doldurmuştu.

ABD’nin askeri birliklerinin Filipinler’i derhal terk etmesini gerektiğini belirten Duterte, ABD yönetimini Filipinler'in ikinci büyük ve en doğudaki adası olan Mindanao’ya gitmemeleri yönünde uyardı. “ABD ile ters düşmek istemiyoruz. Fakat bu topraklardan gitmelidirler.”

Filipinler’in dış politikasının yeniden çizildiğini kaydeden Duterte, “ABD askerlerini ülkemizi terketmez ise zorluklara hazır olsun” uyarısında bulundu. Duterte, ABD’yi bölgede faaliyet gösteren terör örgütü Ebu Seyyaf' konusunda da ikaz etti, “Amerikalıları, siyah beyaz farketmeksizin, ABD’li olmaları yeterlidir. Görüldükleri yerde öldürülürler. Hatta, önce fidye alırlar, sonra öldürürler.”

Filipinler Cumhurbaşkanı’nın açıklamalarına yanıt gecikmedi. Washington yönetimi, Filipinler devletininden resmi bir talebin gelmediğini iddia etti. Reuters’in sorusunu yanıtlayan ABD Dışişleri Bakanı John Kirby, Filipinler’in resmi makamları ile bir görüşme gerçekleştirmediklerini ifade etti.

ABD askerleri 2002 yılında, Başkent Mindanao’da konuşlandırılmıştı. Konuşlandırmanın nedeni, El Kaide ile ilişkili Ebu Seyyaf militanlarına karşı yerel güçleri eğitmekti. ABD Ordusuna ait askerlerin büyük bir kısmı geri çekilmiş olsa da, ABD Özel Kuvvetlerine mensup birimler halen Filipinler’deki görevlerini sürdürüyor.

Öte yandan Duterte, ülkedeki Ebu Seyyaf dışında diğer Müslüman ve komünist silahlı gruplarla barış görüşmelerine hazır olduğunu açıklamıştı

Dinçer Mutlu / Canberra

ulusalkanal.com.tr