Tunceli'de dut pekmezi mesaisi
Tunceli'de geleneksel yöntemlerle imece usulü dut pekmezi üretiliyor. Yurt genelinde talep gören dut pekmezi, kilogramı 60 liraya kadar alıcı buluyor.
Kavurucu güneş altında çok zahmetli bir çalışmayla toplanan dutlar, pekmez haline getirilerek satışa sunuluyor.
Tunceli'nin Çemişkezek ve Pertek ilçelerinde ceviz ve dut üreticiliği her geçen gün yaygınlaşıyor. Pertek ilçesine bağlı Dere köyü sakinleri, imece usulüyle topladıkları dutları yine yardımlaşmayla pekmeze dönüştürüyor.
Odun ateşinde kaynatılan dut suyu süzülerek tekrar kaynatılıyor.
Doğal yöntemlerle üretilen dut pekmezine son yıllarda yurt genelinde artan bir ilgi var.
Saatlerce kaynatılan dut suyu, pekmez kıvamına ulaştıktan sonra teneke ve bidonlara konulup damlarda dinlendiriliyor. Bir hafta güneşte bekletilen dut pekmezi, tekrar süzgeçten geçirilerek tüketilmeye hazır hale getiriliyor.