BMGK'daki Suriye mesaisinde gerginlik sürüyor

Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu'ndaki Suriye mesaisinde gerginlik sürüyor. Amerika ve Rusya konseye sunulan tasarıları karşılıklı veto etti. Yanına İngiltere ve Fransa'yı alarak Suriye'ye müdahale planları yapan Amerika'ya, Rusya'dan sert uyarılar geldi.

BMGK'daki Suriye mesaisinde gerginlik sürüyor

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Suriye'deki kimyasal saldırının soruşturulması için 2 ayrı tasarıyı oyladı.

ABD'nin tasarısı Rusya tarafından veto edildi, Rusya'nın tasarıları ise yeterli oyu alamayarak reddedildi.

15 üyeli BMGK'de veto yetkisi bulunan Rusya ve konseyin geçici üyelerinden Bolivya ABD'nin tasarısına karşı çıkarken, veto yetkisi bulunan Çin çekimser kaldı. ABD'nin sunduğu tasarıya; Türkiye, Kanada, Fransa, İngiltere, Peru, Polonya, Hollanda destek verdi.

Amerika'nın tasarısı Suriye'de kimyasal silah iddialarını soruşturulması için hem Birleşmiş Milletler mekanizması kurulmasını hem de sorumluların belirlemesini talep ediyordu.

Rusya, tasarının Amerika'nın denetiminde olacak bir mekanizma ile bağımsız olmayacağını belirterek veto etti. Ardından kendi tasarısını sundu.

Rusya'nın tasarısında ise BM mekanizmasının sadece iddiaları araştırıp BMGK'ya rapor etmesi talep edildi.

Rusya'nın bu tasarısı BMGK'da gerekli olan 9 ülkenin desteğini alamadığı için kabul edilmedi. Bunun ardından ikinci bir tasarı daha sunan Rusya, BMGK'dan Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'nün Duma'da yürüteceği soruşturmayı desteklemesini istedi.

İkinci tasarısı da BMGK'da gerekli desteği görmedi. Rusya'nın tasarısına Çin, Bolivya, Kazakistan ve Etiyopya destek verdi, ABD, İngiltere, Fransa ve Polonya ise karşı çıktı. 6 ülke de çekimser kaldı.

ulusal.com.tr

suriye BMGK