Başer: Vatan borcu ''alacak'' oldu vicdanım rahatsız

"Askerlik vatan borcu olmaktan çıktı, alacağa dönüştü". Eski 2'nci Ordu Komutanı Emekli Orgeneral Edip Başer, askerliği baştan aşağı değiştiren düzenlemeye tepki gösterdi. "Vicdanım rahatsız" diyen Başer, paralı er ve erbaş alımında yaşın 20'ye düşürülmesi ile askerliğin vatani görev olmaktan çıktığını söyledi.

Eski 2'nci Ordu Komutanı Emekli Orgeneral Edip Başer, askerlik düzenlemesiyle ilgili vidanının rahatsız olduğunu söyledi.

Ulusal Kanal canlı yayınına bağlanan Başer, paralı askerlikte yaş sınırının 20'ye düşürülmesi ile askerlik görevinin vatan borcu olmaktan çıkarıldığını vurguladı.

Başer, "Askerlik yapmak istiyorsan gel para karşılığında yap. Şimdi askerlik, vatan görevi para karşılığında yapılan bir hizmet değildi şimdiye kadar. (...) Bir vatan borcu olarak, bu borcun ödenmesi şeklindeydi. Ama şimdi bu kavram tamamen değişmiş oluyor. Vatan borcu olmaktan çıkıyor, bir nevi alacak haline geliyor. İşte işi gücü olmayan, iş bulamayan gençlerimiz büyük bir ihtimalle buna rağbet edeceklerdir. (16.00) Ama benim görüşüm yine bu konu askerliği bir vatan borcu olmaktan çıkarması bakımından benim vicdanımı yaralan bir konu oldu." ifadesini kullandı.

Bedelli askerlik uygulamasını da değerlendiren Emekli Orgeneral Başer, "Benim bildiğim bir vatandaş olarak benim vicdanımın rahat olmadığı bu konuda. Çünkü gücü yetmeyen, parası olmayan vatandaşın çocukları o dağda, o kırda, o bayırda askerlik hizmetini yaparken, (...) bir kısmının bunu sadece para karşılığında bu görevden, bu hizmetten kaçma imkânını bulması benim vicdanımı açıkçası rahatsız eden bir konu. Tahmin ediyorum milletimizin de önemli bir kısmının vicdanını rahatsız etmekte bu konu. " dedi.

ulusalkanal.com.tr