PKK, Fidan'a kalkan oldu

PKK'lı Sakine Cansız'ın öldürülmesinden sonra, Abdullah Öcalan'ın Hakan Fidan'ı aklamaya yönelik açıklamaları neler? Aydınlık gazetesi, Öcalan'ın ve MİT'in cinayetin üstünü örtme çabalarını yazdı. Habere göre, dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan ve PKK lideri Abdullah Öcalan, ağız birliği yaptı, cinayetten cemaati sorumlu tuttu. Önceleri "suikasti devlet yaptı" diyen PKK'nın söylemleri de bir anda değişti.

PKK, Fidan'a kalkan oldu

Aydınlık Gazetesi, Sakine Cansız cinayetinden PKK lideri Abdullah Öcalan'ın MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ı aklama çabasını yazdı.

Habere göre, ilk sıralarda hükümet kanadı cinayetle ilgili "Örgüt içi hesaplaşma", PKK kanadı ise "Devlet yaptı" söylemlerine girişti. Ancak Abdullah Öcalan "MİT'i ve Hakan Fidan'ı aklayan açıklamalar" yaptı. Ömer Güney'in cinayetteki rolü ve MİT'le bağlantılarını ortaya koyan ses kayıtları piyasaya sürülünce AKP ve PKK da cemaati suçlamaya girişti.

Örneğin Erdoğan 9 Mart 2014'te Şanlıurfa'da yaptığı konuşada, cemaatin açılımı bitirme arayışında olduğunu ve Paris'teki suikastin arkasında da cemaatin bulunduğunu söyledi.

Aynı söylem Abdullah Öcalan tarafından 23 Şubat 2013'te kullanılmıştı.

Öcalan bu ifadelerle cemaati işaret etmişti. O bu konuşmayı yaparken yanında bir de MİT görevlisi vardı.

Cemil Bayık da 14 Mart 2015'te Cumhuriyet gazetesine verdiği röportajda MİT'in kendilerine aktardıklarını tekrarladı. Açıklamalarına göre suikastin MİT içindeki cemaatçiler yapmıştı. Son olarak da örgütteki önemli isimlerden Bese Hozat, "Ömer Güney hareketimizin içine bir sızmaydı. AKP de cemaat de bu işin içinde" ifadelerini kullandı.

Fakat az da olsa cinayetin AKP-PKK ortaklığıyla işlendiğini söyleyen vardı. Örneğin, Avukat Ahmet Zeki Okçuoğlu, İmralı tutanaklarında Öcalan'ın Sakine Cansız ile ilgili sözlerine dikkat çekmiş, "Cansız'ın onun bilgisi dahilinde öldürüldüğünü gösteriyor" demişti.

Selim Çürkkaya, Yaşar Karadoğan gibi isimler de ayn görüşü savunuyordu. "Cinayet AKP-PKK ortaklığıyla işlendi".

hakan fidan abdullah öcalan aydınlık gazetesi ferit ilsever Sakine Cansız cinayeti Vatan Partisi MKK üyesi