AKP'nin ''belirsiz'' parası

Son 12 ayda Türkiye'ye giren kaynağı belirsiz para girişi Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı, 12.7 milyar dolara ulaştı. CHP'nin ekonomi raporunda cari açığın önemli oranda kaynağı belirsiz para girişleriyle kapatıldığı belirtildi.

AKP'nin ''belirsiz'' parası

CHP’nin ekonomi raporuna göre son 12 ayda Türkiye'ye kaynağı belirsiz para girişleri rekor düzeye ulaştı. Toplam rakam 12, 7 milyar dolar. Bu para ekonominin kronik sorunu olan cari açık rakamlarının düşük gösterilmesinde kullanıldı.

Ekonominin yapısal sorunları çığ gibi büyürken kaynağı belirsiz para girişlerinde yaşanan artış dikkat çekti. Raporda, Mart ayında Türkiye’ye 2,4 milyar dolar kaynağı belirli olmayan para girişi olduğu kaydedildi. Ülkeye ilk üç ayda aynı yolla gelen para miktarı ise 6,6 milyar dolara ulaştı. Yılın ilk üç aylık dönemleri kıyaslandığında bu rakam bir rekor. Yine son 12 ayda Türkiye’ye kaynağı belirli olmayan para girişi 12,7 milyar dolara ulaştı. Bu da Cumhuriyet tarihinin rekoru olarak kayıtlara geçti.

Yine altın ihracatı da Şubat’tan itibaren yeniden artmaya başladı. Rapora göre son iki ayda altın ihracatı İran’dan İsviçre’ye kayıyor, artışın nedeni ise belirsiz.

Altın ihracındaki artış ve kaynağı belirsiz para girişleri cari açık rakamlarını düşük gösterdi. Yılın ilk üç ayında her 100 dolarlık cari açığın 58 dolarının kaynağı belirli olmayan para girişiyle finanse edildi. Geriye kalan 42 dolar da Merkez Bankası kasasındaki rezervler eritilerek kapatıldı. Yılın ilk üç ayında 4,9 milyar dolarlık rezerv satıldı.

ulusalkanal.com.tr