''Filistin devleti kurulmadan Ortadoğu'da hiçbir sorun çözülemez''

Bağlantısızlar Hareketi Filistin Komitesi, İsrail saldırılarını ele almak için Tahran'da bir araya geldi. Toplantıya 50 ülkeden temsilci katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Bağımsız Filistin Devleti kurulmadan Ortadoğu'da hiçbir sorunun çözülemeyeceğini vurguladı. Ruhani, İsrail'in saldırılarına ses çıkarmayan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni kınadı, bölgeye acil ilaç ve insani yardım çağrısı yaptı.

''Filistin devleti kurulmadan Ortadoğu'da hiçbir sorun çözülemez''

Bağlantısızlar Hareketi Filistin Komitesi, örgütün dönem başkanlığını yapan İran'ın başkenti Tahran'da bir araya geldi. Komitenin gündeminde Filistin vardı...

Toplantıya, Lübnan'dan Venezuela'ya, Mısır'dan Bangladeş'e, dünyanın dört bir yanından toplam 50 ülke katıldı. Türkiye de toplantıda Dışişleri Genel Müdürü düzeyinde yer aldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, "Başkenti Kudüs olan bağımsız bir Filistin Devleti kurulmadan, Filistinliler kendi topraklarına dönmeden Ortadoğu'da hiçbir sorun çözülemez" dedi.

Ruhani, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni İsrail'in işlediği cinayetlere sessiz kaldığını söyleyerek kınadı.

Ruhani, Bağlantısızlar Hareketi'ni tüm imkanlarını seferber ederek bölgeye insani ve tıbbi yardım ulaştırmaya çağırdı.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ise İsrail'in insanlık suçu işlediğini, katliamın faillerinin yargılanması gerektiğini söyledi.

Kahire'deki kalıcı ateşkes görüşmelerine arabuluculuk eden Mısır Dışişleri Bakanı Yardımcısı Bedr Abdülati, Mısır-Gazze sınırındaki Refah kapısının açılacağını söyledi. Abdülati, Filistin'e yapılacak yardımın da Mısır'ın ulusal ve bölgesel sorumluğu olduğunu dile getirdi.

ulusalkanal.com.r