Dünya Meteoroloji Örgütü'nden kritik uyarı

Dünya Meteoroloji Örgütü'nden kritik bir uyarı yapıldı. Sibirya bölgesinde bu ay ortalama sıcaklığın geçen aya göre 10 derece yüksek olduğu, sıcak hava dalgasının Kuzey Kutup Dairesinde orman yangınlarına ve deniz buzunun hızlı erimesine yol açtığı açıklandı.

Dünya Meteoroloji Örgütü'nden kritik uyarı

Sibirya bölgesinde bu ay ortalama sıcaklığın geçen aya göre 10 derece arttı.

Açıklamayı Dünya Meteoroloji Örgütü yaptı. Sıcak hava dalgasının Kuzey Kutup Dairesinde Arkti korman yangınlarına ve deniz buzunun hızlı erimesine yol açtığını açıkladı.

Dünya Meteoroloji Örgütü Petteri Taalas, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Arktik dünya ortalamasından iki kat hızlı ısınan bir bölge. Bu durum, yerel nüfusu ve ekosistemi etkilediği gibi küresel etkiler de yaratıyor" ifadelerini kullandı.

Taalas, Rusya'nın Artik sahilindenki Laptev ve Barents denizlerinde hazirandan bu yana deniz buzu seviyesinin ciddi oranda azaldığını belirtti.

Stratosferde batı yönlü esen jet akımı rüzgarlarının yönünün kuzeye doğru kayması nedeniyle Sibirya üzerinde engelleyici bir basınç sistemi oluştuğu beliritliyor. Bu durumun insan müdahalesinden kaynaklanan küresel ısınmanın etkisiyle meydana geldiği vurgulandı.

ulusal.com.tr

Dünya Meteoroloji Örgütü