Ne robot ne de otomobil! Ödülü harita aldı

Ne robot ne de otomobil! Ödülü harita aldı

Dünyanın en saygın tasarım ödüllerinden olan Good Design Awards (İyi Tasarım Ödülleri) 2016'da çok sayıda geometrik şekle girebilen kağıttan bir dünya haritasına verildi.

Japonya Tasarım Destek Enstitüsü'nün 1957'den bu yana mükemmel tasarım ve mühendislik kriterleri uyarınca verdiği ödülün kazananı bu sene bir robottan ya da otomobilden çok daha ‘sıradan'dı.

​Yarışmada liderlik koltuğuna Keio Üniversitesi mezunu mimar Hejime Narukawa tarafından tasarlanan ve katlanılarak küre ve piramit halinde bir haritaya dönüştürülebilen ‘Otograf Dünya Haritası' oturdu.

Üçgenlerden oluşan dikdörtgen haritanın en önemli özelliği ise hem küre hem piramit haline getirilebilmesi.

​Narukawa'nın dünya haritası 96 üçgen parçadan oluşuyor ve temelde düz bir sayfa halinde. Jüri, haritanın ‘tüm okyanus, kıtalar ve Antarktika kıtasının boyutlarını doğru şekilde gösteren tasarımıyla gezegenimize daha gelişmiş titiz bir perspektif sunduğuna' dikkat çekti.

Tasarımıyla ilgili açıklama yapan Narukawa "Yüzeyi 96 eşit üçgen parçaya bölünmüş bu dikdörtgen harita, piramit haline getirilebiliyor. Üçgen, dikdörtgen veya paralelkenar dış iskeletine sahip bu dünya haritası, merkezinden başlanılarak istenilen her bölgeden katlanılabiliyor" ifadelerini kullandı.

Farklı renk seçenekleri bulunan 841x594 milimetre boyutlarındaki haritanın İngilizce ile Japonca versiyonları, AuthaGraph sitesinden elde edilebiliyor./sputnik