Soğuk Savaş günleri gibi

Rusya ile batı arasında soğuk savaş dönemini aratmayan ajan krizi derinleşiyor. Eski bir Rus ajanı ve kızının İngiltere Salisbury’de zehirlenmesi dosyasına, Almanya ve Fransa da dahil oldu. Üçlü blok Rusyaya karşı sert açıklamalarda bulundu. İngiltere konuyu NATO ve Birleşmiş Miletler Güvenlik Konseyi’ne taşıdı.

Eski bir Rus ajanının İngiltere'de zehirlenmesi olayı Batı bloğu ile Rusya arasında soğuk savaş dönemini hatırlatan gerilimin patlak vermesine neden oldu. İngiltere 23 Rus diplomatı sınır dışı etme kararı aldı. Rusya da bu karara misillme yapma hazırlanıyor.

Bu sırada İngiltere Savunma Bakanı Gavin Williamson'ın sözleri gerilimi daha da artırdı. İngiliz Bakan, ''Rusya çekip gitmeli ve çenesini kapamalı'' dedi.

İngiltere Başbakanı Theresa May, Moskova ile ikili üst düzey ilişkilerin askıya alınacağını açıklamış, NATO ve Birleşmiş Miletler Güvenlik Konseyi’ne taşımıştı. Moskova ve Batı başkentleri arasında yükselen gerilim konuya Fransa, Almanya ve Amerika'nın dahil olmasıyla daha da attı.

ABD Başkanı Donald Trump, İngiltere Başbakanı Theresa May, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ortak açıklama yayımladı.

Avrupa'da 2. Dünya Savaşı'ndan beri ilk kez sinir gazı kullanıldığını iddia eden Batılı liderler 'İngiltere'nin egemenliğine saldırı' diye nitelediriyor. İngiliz diplomatların sınır dışı etmeye hazırlanan Moskova, suçlamaları reddediyor.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, eski Rus ajanı ve kıznının 'Noviçok' isimli sinir gazı grubuna giren bir maddeyle zehirlendiği iddialarıyla ilgili Rusya'nın sorumlu tutmasını 'akıl dışı' olarak nitelendirdi.

ulusal.com.tr