Fırat'ın doğusunda hareketlilik arttı: TSK Ayn İsa'ya operasyon yapacak mı?

PKK işgali altındaki Fırat'ın doğusunda askeri hareketlilik artıyor. Amerika Birleşik Devletleri, Deyrezor'a 50 askeri araç ile çok sayıda mühimmat dolu TIR gönderdi. Rusya ise Kamışlı'ya 300 asker sevk etti. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin de Ayn İsa bölgesindeki hazırlıklarını sürdürdüğü öğrenildi.

Fırat'ın doğusunda hareketlilik arttı: TSK Ayn İsa'ya operasyon yapacak mı?

Fırat'ın doğusundaki Deyrezor, Kamışlı ve Ayn İsa'da artan gerginlik, terör örgütü PKK/PYD'yi çaresiz bıraktı. ABD ve İsrail terör örgütüne kalkan olurken; Türkiye, Rusya ve İran bölgedeki askeri varlığını artırdı. Son günlerde tüm tarafların bölgeye yığınak yaptığı gözlendi.

Amerika Birleşik Devletleri, bölgeye yeni askeri sevkiyat yaptı. ABD'ye ait 50 askeri araç ile mühimmat dolu TIR'lardan oluşan bir konvoy, El Ömer petrol sahasına ve sınırdaki Bağuz beldesinde bulunan uluslararası koalisyona ait üsse ulaştı.

Geçen hafta da büyük nakliye araçlarından oluşan benzer bir konvoy, Deyrezor’da bulunan üsse gönderilmişti. Amerikan Merkez Kuvvetler Komutanlığı, Eylül ayında da Sentinel tipi radar ve Bradley sınıfı zırhlı araçlar sevk etmişti. ABD’nin şu an Fırat'ın doğusunda 500 askeri bulunuyor.

Son dönemde Deyrezor civarında yaşanan çatışmalara İran da müdahil oldu. Fırat Nehri’nin karşısında konuşlanan İran Devrim Muhafızları ile Irak ve Lübnanlı müttefik gruplar, Suriye Ordusu'na destek veriyor.

Geçen hafta Suriye Ordusu ile ortak bir operasyon yapan İranlı güçler, İsrail jetleri tarafından vurulmuştu. 60 kişinin hayatını kaybettiği saldırının ardından Suriye yönetimi, PKK/PYD ile İsrail'in eşgüdüm içinde hareket ettiğini bildiren bir mektubu Birleşmiş Milletler'e gönderdi.

Suriye-Irak sınırında bulunan Deyrezor, ülkenin en zengin petrol sahalarını bulundurmasının yanında, İran'dan Lübnan'a uzanan kara bağlantısını sağlayan kent konumunda. Irak ve Ürdün'den gelen boru hatlarıyla ticaret yolları da bu kentten geçiyor.

Diğer yandan Fırat'ın doğusundaki en kritik noktalardan Kamışlı'da da yaşanan gerginlik sürüyor. Terör örgütünün bölgedeki Suriye askerlerini kuşatmasının ardından başlayan çatışmalara Rusya da müdahil oldu. Suriye’de Gerilimi İzleme Merkezi Sorumlusu Dimitri Sontsov, 300 Rus askerinin Kamışlı'ya gönderildiğini açıkladı.

Türk Silahlı Kuvvetleri de PKK/PYD'nin sözde başkenti Ayn İsa'ya yönelik operasyon hazırlığını sürdürüyor. Barış Pınarı ve Fırat Kalkanı bölgelerine yönelik tacizlerle birlikte bölgedeki tahkimatını artıran Türk Silahlı Kuvvetleri, son olarak Zirgan yolu üzerindeki Tel Tamir ilçesinin kuzeyinde bulunan bir köye tanklar gönderdi.

Terör örgütünün Ayn İsa'yı Suriye Ordusu'na teslim etmemesi durumunda TSK'nın bölgeye kapsamlı bir operasyon düzenleyeceği değerlendiriliyor.

türkiye rusya Türk Silahlı Kuvvetleri iran pkk tsk operasyon pyd Tır Fırat Kalkanı Amerika Birleşik Devletleri lübnan işgal Fırat fıratın doğusu Barış pınarı AYN İSA kamışlı Fırat Nehri deyrezor El Ömer petrol sahası