'Entegrasyon değil asimilasyon istiyoruz'
2017 Nisan ve Mayıs aylarında yapılacak seçimler için yeniden Cumhurbaşkanlığı adaylığını açıklayan Sarkozy, “Fransız olabilmenin şartları”nı açıkladı ve “Bizim atalarımız Galyalılardır” dedi. Eski Cumhurbaşkanı'nın bu sözleri yeni bir polemiğe neden oldu. Peki, Galyalılar gerçekte kim? Bu sorunun yanıtını Ulusal Kanal okurları için araştırdık...
Fransız siyasetinin en önemli isimlerinden Nikolas Sarkozy gündemden düşmüyor. Fransız olabilmenin şartlarının olduğunu iddia eden Eski Cumhurbaşkanı Sarkozy, ‘aşırı İslamcıları ve uygulanan politikaları’ da kınadı. Sarkozy, uygulanan yanlış politikaların halkı kıştkırttığını ve gösterilere sebep olduğunu öne sürdü. Sarkozy, Fransızların atalarının Galyalılar olduğunu iddia etti.
‘BURKİNİ İLE DENİZE GİRMEK ORTAÇAĞ DAVRANIŞIDIR’
Fransız siyasetçinin sözleri ırkçıları yüreklendirir türdendi; “Terörist islamcılara karşı, acımasız bir savaş yürüteceğim” diyen Sarkozy, “Ben 238 ölümü kabul etmem. Bir erkeğin denize mayosu ile girerken, kadınların kapalı olarak yani 'burkini' ile denize girmeleri bir Ortaçağ davranışıdır. Bu kabul edilemez. Fransız olunmak isteniyorsa, Fransızca konuşulacak ve Fransız gibi yaşanacak. Zaten artık fonksiyonunu kaybetmiş entegrasyon sistemini yeterli bulmuyoruz, asimilasyon istiyoruz. Fransız olduğumuzda atalarımız Galyalılardı. Fransız olmak isteyenlerin “Fransa’yı seviyorum. Fransa tarihini öğreniyorum. Tam bir Fransız gibi yaşıyorum” demesi gerekmektedir... İslam dininin entegrasyonda problem yarattığını söylediğimizde ardından bize ‘İslamofobik’ olduğumuzu söyleyerek cumhuriyete sorun çıkartıyorlar. Bu dayanılmaz! 'Göç ile daha fazla devam edemeyiz’ dediğimizde bu ırkçılık oluyor. Bu dayanılmaz...”
SARKOZY’NİN BAHSETTİĞİ GALYALILAR KİM?
Galyalılar, günümüzde genel olarak Fransa, Belçika, İsviçre ve İtalya’nın kuzey bölgelerini içeren Galya olarak tanımlanan bölgede ‘Demir Çağı’ndan Roma Cumhuriyeti dönemine kadar yaşayan Kelt kökenli bir halktır.
ANADOLU’DAKİ GALYALILAR
Milattan Önce(M.Ö) 280 yıllarında doğu bölgesi Galyalıları Ege kıyılarına yoğun bir şekilde gelmiştir. Bu dönemde Anadolu’ya giren Galyalılar, sonradan Galatlar olarak adlandırılacaktır.
GALATYA VE ANADOLU'DAKİ DİĞER KRALLIKLAR
Galatlar, MÖ 280-274 yıllarında Balkanlar ve Batı Anadolu'da yaşadıktan sonra Orta Anadolu'da Ankara ve Çorum, Yozgat yöresine yerleşen Orta Avrupa kökenli Kelt kavmine mensup Galyalılara, Yunanların ve Romalıların verdiği ad. Galatların yerleştiği bölgeye Antik Çağ'da Galatya adı verildi. Aşiret yapısına dayanan Galat krallıkları Roma İmparatorluğu'nun egemenliği altına girdikleri MÖ 1. Yüz yıla kadar bu bölgede varlıklarını sürdürdüler. Orta Anadolu'da Galat dilinin MS 7. yüzyıla dek konuşulduğuna dair belirtiler vardır.
Romalıların Galya’ya akınları MÖ 125 yılında başlar ve Gallia Narbonensis adı verilen bölümü ele geçirmesiyle sürer.
Galatya'nın MÖ 1. Yüz yılın sonlarında Roma egemenliğine girmesinden sonra Anadolu'nun bu Avrupalı konukları kendi kültürel kimliklerini koruyamayarak asimile oldular. Yaşadıkları bölge ise Galatya adı ile bir Roma eyaleti oldu.
ASTERİKS, HOPDEDİKS, İDEFİKS VE SARKOZYİX
MÖ 1. bin yıl sonlarında güneyden Roma'nın, kuzeyden Germen kavimlerinin yayılmasıyla Avrupa'da Kelt egemenliği sona erdi. Britanya'da ise MS 5. yüzyıla dek süren Kelt hakimiyeti, Anglo-Sakson kavimlerinin istilası sonunda adanın kuzey ve batı kıyılarıyla sınırlandı.
Bu Galatlar aslında Keltlerdir. Celtics futbol takımları, Enya, Loreena McKennitt ile bildiğimiz, İngiltere'de, İskoçya'da yaşıyan Keltler. Aynı zamanda Galyalılar. Asteriks, Hopdediks ve İdefiks ile tanıdığımız, Romalıları deli eden Galyalılar…
GALYALILAR GÜNDEM OLDU
Bu şartlarda Anadolu doğmuş bir kişi Galyalı olarak kabul edilebilir ve Sarkozy’nin bu sözleri Avrupa Birliği tartışmalarına yeni bir boyut kazandırabilir.
Sarkozy’nin sözleri sadece Fransa’da değil dünya çapında tartışma başlattı. Sarkozy’nin sözleri karikatürlere konu oldu ve bir çok medya kanalında tartışıldı. Franceinfo, eski devlet başkanı tarafından kullanılan ifadenin neden ABD’de karikatüre konu olduğunun nedenlerini açıkladı.
FRANSIZLARA GÖRE, ATALARI SADECE GALYALI DEĞİLDİ
Romalıların Galyalı olarak gördükleri Ambiens (Picardie), des Tricastins (Drôme), les Andegaves (Angers), les Parisii (Ile-de-France) ve hatta Auvergne bölgesindeki Arvernesler gibi altmış kadar farklı milletten oluşuyordu. En ünlü Galyalı kumandan olarak bilinen Vercingétorix bugünkü Auvergne bölgesindeydi. Bu Galya aynı zamanda Bellovaci yani bugünkü Belçika’ya, Helvetler bugünkü İsveç’e yerleşmişlerdir. Bugünkü Fransa sınırlarından oldukça farklıdır. Tarihçi Mathilde Larrere’nin twitter üzerinden yapmış olduğu paylaşımda biraz abartarak, “Almanlar da Galyalı olduklarını iddia edebilir” dedi.
SARKOZY İLK DEĞİL
Şüphesiz Nicolas Sarkozy, bu ifadeyi ilk kullanan kişi değil. Bu ifadenin kökeni, ‘Üçüncü Cumhuriyet'in başlangıcına kadar uzanıyor. Fransa, Almanya tarafından tehdit edilirken, okul kitaplarında zorunlu olarak, Romalı işgalcilere karşı Galya savaşçıları övüldü.
Suzanne Citron, Rue89 gazetesinde “Fransa’nın ‘Galya’ tarihi ve özgün “galik” Fransız halkı on dokuzuncu yüz yılda tarihi birlik ve bölünmezliğin teminatı olarak Cumhuriyetin kuruluş vizyonunu karşılmaktadır” diyor. Tarihçi Laurence Decock ise, bu kitapların bir ‘ulusal homojenizasyon projesi’nin hizmetinde olduğunu açıkladı.
GALYALILAR VE ‘MÜSLÜMAN PİYADELER’
Nicolas Sarkozy, atalarının Galyalı oldukları hakkındaki çıkışını bir kaç kez yeniledi. Sarkozy, ‘Valeurs actuelles’ tarafından 24 Eylül’de düzenlenen akşam yemeğinden sonra “Galyalılar atalarımızdı, onlar Fransa’nın krallarıydı, Napolyon'du, büyük cumhuriyetçilerdi. Atalarımız aynı zamanda Camarón’da savaşan Yabancı Lejyon askerleri ve Senegalli piyadelerdir” dedi.
"Atalarımız, sömürge askerleri birinci dünya savaşında ‘chemin des dames' da, müslüman piyadeler Monte Cassino’da öldüler" dedi.
‘GALYALILAR POLİMİĞİ’ YERİNİ ‘SARKOZY POLİMİĞİ’NE BIRAKIYOR
Eski cumhurbaşkanı, “ulusal roman” kavramını vurguladı; “Fransız olmak, Fransa’nın büyük tarihini, bizim tarihimizi ulusal romanımızı devralmaktır.”
Her ne kadar ifadesini düzeltmeye çalışsada Sarkozy’e tepkiler büyüyor. Eski defterler yeniden açılıyor, skandalları ve ortaya çıkan gizli işleri ile Galyalılar polimiği yerini “Sarkozy polimiği”ne bırakıyor.
Msn actualite'de verilen habere göre; “Yabancılar bizim gibi değil. Ve davranışları bizi korkutuyor. Brezilya'da, başkan Dilma Rousseff Petrobras yolsuzluk sistemine katılmış olması şüphesinden ötürü görevden alındı. Bir amazon çılgınlığı! Amerika Birleşik Devletleri'nde Beyaz Saray’daki aday Hillary Clinton’un kendi kişisel posta adresini profesyonel yazışmalar için kullanmasından ötürü, meclis komitesinden 12 saat önce görünmesi gerekiyordu. Bir yanki tuhaflığı. İsveç’de , bir bakan sarhoşken araç kullandığı ve sucüstü yakalandığı için istifa etmek durumunda kaldı. Kalvanist bir akım. Romanya'da eski Başbakan Victor Pontanin 2012’de kazandığı seçim kampanyasının finansmanı ile ilgili dosyayla yargılandı. Bir romen folklörü” sözleri Sarkozy’e hatırlatıldı.
ESKİ DEFTERLER AÇILDI
Nicolas Sarkozy’nin 2012 seçimlerinde kampanya harcamaları tavan yapmıştı. Kampanyanın olası finansmanında şüpheler üzerinde durulmuş, ve Nicolas Sarkozy hakkında, 2012 yılındaki seçim kampanyasında usulsüzlük yaptığı suçlamasıyla başlatılan soruşturma kapsamında dava açılmıştı. Sarkozy'nin, hakkında ‘rüşvet vermek, nüfuzunu kötüye kullanmak ve mesleki gizliliğin ihlali’ soruşturmasında yargılanması gündeme gelmişti.
Bygmalion şirketinden sahte fatura almakla, Bygmalion şirketi de Sarkozy’nin seçim kampanyası masraflarını gizlemek için sahte fatura düzenlemekle suçlanmıştı. Ancak Sarkozy, bütün bu iddiaları ve davaları ‘komplo’ olarak nitelendirmişti.
HATA SARKOZY’DE Mİ YOKSA MEDYADA MI?
Oldukça geniş bir kitle, Sarkozy’nin sözlerinin gündemi işgal etmesini sorguluyor, “Hata kimin? Onun şovlarından keyif alan medyanın mı?” soruları halk içinde tartışılıyor. Bu gereksiz polemikleri bir “zehirlenme” olarak nitelendiren Fransızlar, polimiklerin bütün toplumsal bağışıklık sistemini savunmasız bırakmasından korktuklarını ifade ediyorlar. Bir Fransa vatandaşının şu sözleri aslında kamuoyunun görüşlerini ortaya koyar nitelikte; “Artık Fransız vatandaşlarının bu yalanları görmeleri ve bilgilendirilmeli. Hiçbir cesur gazetecinin bu aldatmalara sabretmemesi gerekiyor. 2007 yılında Fransa Cumhurbaşkanı seçilen ve 2012 seçimlerini kaybeden Nicholas Sarkozy, 2017’deki yarışta yer almamalıydı. 2014 yılında dizginleri onun eline veren Halk Hareketi Birliği (UMP) partisinin yöneticileri hatalıdır.’
Bir başka Fransa vatandaşı ise şunları belirtiyor; ‘Haute-de Seine’nin Berlusconi’si olarak nitelendirilen Sarkozy'nin, başkan adayı olarak sadece kendi özel işlerini düzene koymak istiyor. Siyasete dönüşünün sebebini sadece suç geçmisini gizlemek.”
ONU GALYA’YA GÖNDERECEĞİZ
Fransızlar, “Avukatlığı kenara bırakmayan 'usta Sarko' ispatları ortadan kaldırmaya çalışıyor’ diyorlar. Bir anlaşmazlık sebebiyle başkanlığa seçilirse, anayasadaki düzenlemelerden ötürü Sarkozy’nin dokunulmaz olacağını ifade eden Fransızlar, Anayasa ile ona karşı sessiz kalan herkesten intikam alabileceğini söylemekten deçekinmiyorlar.
Fransızlar, seçimlerde “Onu Galya’ya, 'atalarına' göndermek istiyoruz” sözlerini kullanıyor.
WASHINGTON'LA İYİ İLİŞKİLER VAADİ
Öte yandan, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Sarkozy'nin programında şu maddeler öne çıkıyor; Devlet memuru sayısının azaltılması, Nükleer enerji üretiminin sürdürülmesi, Euro'nun değerinin gözden geçirilmesi, Washington ile daha sıkı ilişkiler kurulması ve cumhurbaşkanına bağlı bir milli güvenlik konseyi oluşturulması...
TÜRKİYE KARŞITI NİCOLAS SARKOZY
Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne tam üye olmasına karşı çıktığını her fırsatta dile getiren Sarkozy, Ankara'ya üyelik yerine imtiyazlı ortaklık verilmesinden yana. Gerekçesi, Türkiye'nin Avrupa kültürüne ait olmaması. 2007-2012 yılları arasında Fransa’nın ilk göçmen Cumhurbaşkanı olan Sarkozy, aynı zamanda Ermeni siyasiler ve diasporasına da yakın bir isim. Ermeni soykırımı yalanına Sarkozy’nin partisi de destek vermişti.
NİCOLAS SARKOZY KİMDİR
Nicolas Sarkozy 1955 yılında Paris'te doğdu. Babası Macaristan, annesi Musevi kökenlidir. Hukuk diplomasını aldıktan sonra avukatlık mesleğine adım atan Sarkozy, politikaya 1977 yılında Paris'in lüks banliyölerinden birinde belediye meclis üyeliğiyle başladı. 1988'de Jacques Chirac, liderliğindeki Cumhuriyet İçin Birlik Partisi'nden milletvekili seçildikten sonra 1993-1995 yılları arasında bütçe bakanlığı yaptı. 2002-2004 yılları arasında içişleri bakanlığı görevini yürüttü, 2004'te iktidardaki Halk Hareketi Birliği UMP'nin başkanlığına seçildi. 2005 yılında da, yeniden içişleri bakanlığı koltuğuna oturdu. Sert göçmen politikalarıyla tepki topladı. Bunların başında, Fransa'nın ABD'dekine benzer kota sistemli göçmen politikası uygulaması ve kaçak yabancıların büyük bölümünü sınırıdışı etmesi geliyor. Sarkozy, göç ve ulusal kimlik bakanlığı kurmayı da planlıyordu. Bu da başta sol partiler olmak üzere pekçok kesim tarafından ağır şekilde eleştirildi.
S. Hülya Aksu / Fransa
ulusalkanal.com.tr
KAYNAKLAR;
1. http://www.francetvinfo.fr/politique/les-republicains/primaire-de-la-droite/pourquoi-on-ne-peut-pas-dire-que-nos-ancetres-sont-les-gaulois-contrairement-a-ce-qu-affirme-nicolas-sarkozy_1833011.html#xtor=AL-53
2. https://fr.wikipedia.org/wiki/Nicolas_Sarkozy
3. http://www.msn.com/fr-fr/actualite/france/sarkozy-intouchable-pourquoi-nous-sommes-tous-coupables/ar-BBwJDeO?li=BBwlBpb&ocid=spartandhp
4. https://fr.wikipedia.org/wiki/Galates
5. https://tr.wikipedia.org/wiki/Vercingetorix