'Soykırım' yasası kadük kaldı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin 1915 olaylarının soykırım olmadığına ilişkin kararından sonra Ermeni diasporasının Avrupa ülkelerindeki hamleleri bir bir boşa düşüyor. Ermeni diasporasına bir darbe de Fransa Anayasa Konseyi'nden geldi. Konsey, Holokost katliamına ilişkin görülen bir davada diasporanın "Ermeni soykırımının inkarı da suç sayılsın" talebini dikkate almadı. 2001 yılında Fransa'da çıkarılan yasa AİHM'in Perinçek-İsviçre kararıyla kadük kaldı.

'Soykırım' yasası kadük kaldı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin "Perinçek-İsviçre" davasında Vatan Partisi Lideri Doğu Perinçek lehine verdiği karar, Ermeni Diyasporası'nın Fransa'daki faaliyetlerine darbe vurdu. Fransa Anayasa Konseyi, Holokost katliamına ilişkin görülen bir davada diasporanın "Ermeni soykırımının inkarı da suç sayılsın" talebini dikkate almadı.

Yahudi soykırımını inkâr eden bir Fransız vatandaşı, Basın Yasası’nın Holokost’un inkârının cezalandırılmasını öngören maddesinin anayasaya uygun olup olmadığına ilişkin dava açmıştı. Ermeni kanadı da harekete geçti ve AİHM'in "1915 olaylarının Holokost ile benzerliği yok" kararına rağmen davaya müdahil oldu. Diaspora "Ermeni soykırımı" iddialarının inkârının da ceza kapsamına dahil edilmesini istedi.

Bunun üzerine Türk Tarihi Eğitiminde Tarafsızlık Derneği de üçüncü taraf sıfatıyla davaya katıldı.

Fransa Anayasa Konseyi davayı karara bağladı. Konsey, Holokost’un inkârının cezalandırılmasını öngören maddesinin anayasaya uygun olduğuna karar verdi. Ancak, diasporanın talebi ile ilgili bir karar vermedi.

AİHM'in Perinçek-İsviçre Kararı Fransa'nın 2001 yılında çıkardığı yasasının kadük duruma düşmesine neden oldu.

Fransa Anayasa Konseyi, 2012 yılında Fransız Senatosu'ndan geçen Ermeni soykırım iddialarının inkarını suç sayan yasayı anayasaya aykırı bularak iptal etmişti. İptal edilen yasa 2 yıl sonra yeniden senatoya götürüldü ancak AİHM'in Perinçek-İsviçre kararı nedeniyle senato tasarıyı altı komisyona gönderdi. Bu adım Fransa'da "yasa bir daha gündeme gelmeyecek" şeklinde yorumlanmıştı.

ulusalkanal.com.tr

*kadük olmak (veya kalmak):

1) değerini yitirmek; 2) yasama meclisinin değişmesi ile önceden sunulan yasa tasarıları değerini yitirmek. (Kaynak: TDK)

soykırım yasası