NATO karar aldı

NATO toplantısında acil müdahale birlikleri oluşturma kararı alındı. İttifak'ın doğu bölgesine yerleştirilecek birlikler kara, hava ve deniz unsurlarından oluşacak.

NATO karar aldı

NATO, yeni bir öncü güç oluşturma kararı aldı. Karar 28 NATO üyesi ülke tarafından onaylandı.

Öncü birlikler NATO'nun doğusuna yerleştirilecek. "Hazırlık Eylem Planı" kapsamında tasarlanan birlikler kara, hava ve deniz unsurlarından oluşacak. Görev dönüşümlü olarak yürütülecek.

NATO Mukabele Gücü içinde bir de hızlı müdahale birliği oluşturulacak. Bu birliklerin 2 ve 5 içerisinde hedef bölgelere ulaşması hedefleniyor. Sayıları binleri bulacak bu birliklere özel kuvvetlerin yanı sıra, hava ve deniz birlikleri de yardım edecek.

Öncü birlikler, özellikler Rusya'ya karşı konuşlandırılacak. Ancak, yeni oluşturulacak mobil ordunun hedefi Doğu Avrupa ile sınırlı olmayacak. NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, tehditleri Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik eylemleri, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki istikrarsızlık ve şiddet içeren aşırıcılık ve siber saldırılar olarak sıraladı.

NATO'nun 6 kolordudan oluşan ani müdahale gücü olduğunu hatırlatan askeri uzmanlar, yeni kurulacak öncü birliklerin "caydırıcılık" işlevini yerine getirmek için kurulacağı görüşünde.

Öncü güçlerin kurulması kararlaştırıldı. Ancak asıl sorun bundan sonra başlıyor. Soğuk Savaş döneminde Rusya tehdidi etrafında birleşen ülkeler, şimdi daha çeşitli tehditlerle karşı karşıya. Rusya, Ortadoğu ve Kuzey Afrika olarak sayılan tehdit algısı NATO sınırları dışına kaymış durumda.

Tehdit konusunda ülkeler arasında bir amaç birliği olmadığı gibi, NATO üyesi ülkelerin diğer ülkelerle ilişkleri ve çıkarları da, öncü kuvvetlerin muharebe gücünü etkileyecek.

Finsanman konusunda henüz net bir karar açıklanmadı. Üstelik hangi ülkelerin destek, hangi ülkelerin muharip güç göndereceği de henüz netlik kazanmış değil.

ulusalkanal.com.tr