Kadın-erkek 2133'te eşit olacak

Aynı işin yapan kadınlarla erkeklerin ücreti 118 yıl sonra eşitlenecek. Türkiye kadın-erkek ücretleri arasındaki farkın açıldığı 145 ülke arasında 130’uncu sırada. Türkiye’de bir erkeğin 100 dolar kazandığı işi yapan kadınlar 80 dolar alabiliyor.

Kadın-erkek 2133'te eşit olacak

Dünya Ekonomik Forumu’nun araştırmasına göre, aynı işi yapan kadınlarla erkeklerin ücretleri 118 yıl sonra, yani 2133'te eşitlenecek.

Kadın-erkek eşitliğinin en iyi düzeyde olduğu ülkeler arasında ilk üç sırada İzlanda, Norveç ve Finlandiya var. Suriye, Pakistan ve Yemen ise listenin sonunda bulunuyor. Sıralamada, Türkiye 145 ülke içinde 130’uncu. Türkiye’de erkeğin 100 dolar kazandığı işi yapan kadınlar 80 dolar alabiliyor.

On yıl öncesine göre sadece 250 bin kadın daha küresel çapta işgücünde yer alıyor. Raporu hazırlayan uzmanlar, son yıllarda ücret eşitsizliğini giderme yönündeki çabaların, ciddi düzeyde gerilediğine dikkat çekiyor. Rapor, sadece politika ve iş dünyasında değil aile içinde de kadınlara yaklaşımın değişmesi gerektiğini vurguluyor.

Ruanda, 1994’te 800 bin kişinin öldürüldüğü soykırımdan sonra kadınların siyasi hayata katılımını artırmak için harcanan özel çabayla listede altıncı sıraya yükseldi. Ruanda’da milletvekillerinin yüzde 64’ü kadınlardan oluşuyor. İşgücünde de kadın sayısı erkek sayısını geçmiş durumda.

ulusalkanal.com.tr