Tarımda enflasyon 32 ayın zirvesinde

Çiftçinin dile getirdiği sorunlar, rakamlarla belgelendi. Veriler Türkiye İstatistik Kurumu'ndan geldi. Buna göre, tarımsal girdi enflasyonu 32 ayın zirvesini gördü. Haziran 2021 endeksi, aylık bazda yüzde 2,76 ve yıllık bazda yüzde 27,65 yükseldi. En fazla artış gübre grubunda oldu. Ekonomistlere göre, artışın nedeni tarıma verilen desteklerin kaldırılması ve dışa bağımlı politika izlenmesi. Vatan Partisi Çiftçi Bürosu Başkanı Cengiz Çakır, Ulusal Kanal'a çözüm önerilerini anlattı.

Tarımda enflasyon 32 ayın zirvesinde

Çiftçinin maliyet yükü artıyor, fiyatlar katlanıyor...

Resmi verilere göre, tarımsal girdi enflasyonu 32 ayın zirvesini gördü.

Rakamlar Türkiye İstatistik Kurumu'ndan geldi. Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi, Haziran 2021 verilerinine göre, aylık bazda yüzde 2,76 artarken, yıllık bazda yüzde 27,65 yükseldi.

Endeks, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 12,21 artarken, on iki aylık ortalamalara göre ise yüzde 17,16 yükseliş gözlendi. Tarım-GFE Endeksi böylece Ekim 2018'den bu yana en yüksek seviyesine çıkarak 32 ayın zirvesini gördü.

Vatan Partisi Çiftçi Bürosu Başkanı Cengiz Çakır, Ulusal Kanal'a çözüm önerilerini anlattı.

Yıllık en fazla artış yüzde 52,86 ile gübre ve toprak geliştiriciler alt grubunda oldu. En fazla artışı yüzde 45,13 ile çiftlik binaları (ikamet amaçlı olmayanlar) ve yüzde 40,16 ile bina bakım masrafları takip etti.

Konuyla ilgili Ekonomist Hakan Topkurulu şunları söyledi:

- Tarımın 3 ana girdisinden biri olan gübrenin fiyat endeksinde ciddi oranda bir artış görüldü. Tarımsal girdinin yanında gıda endeksi fiyatları da artıyor. Yaşanan sorunların asıl nedeni 1980'li yıllara dayanıyor. O dönemde tarıma verilen desteklerin kaldırılmasına yönelik alt yapı oluşturuldu. Bu durum bizi Avrupa'ya bağımlı hale getirdi. Araştırdığınızda, gübre fiyatlarındaki bu artışın sebebinin de yurt dışına bağımlılık olduğunu göreceksiniz.

- Yurt dışına bağımlı olmayacağımız bazı kalemler vardır. Biz kendi gübremizi kendimiz üretebiliriz yeter ki hedefİimize üretimi koyalım. Eğer kendi insanımıza ve kendi iç piyasamıza yönelik üretimi artırma mantığıyla bakarsak bu sorunların altından rahatıkla kalkabileceğimizi göreceğiz.

Aylık en fazla artış yüzde 4,67 ile enerji ve yağlar alt grubunda oldu. En fazla artış gösteren diğer alt gruplar ise yüzde 3,39 ile diğer mal ve hizmetler ve yüzde 3,14 ile çiftlik binaları (ikamet amaçlı olmayanlar) oldu.

Vatan Partisi Çiftçi Bürosu Başkanı Prof. Dr. Cengiz Çakır, kendi kaynaklarımızı kullanarak bu sorunun altından kalkabileceğimize vurgu yaptı.

Türkiye İstatistik Kurumu enflasyon çiftçi Tarım Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi Ekonomist Hakan Topkurulu