Başbakan Yıldırım'dan Rıza Sarraf açıklaması

Başbakan Binali Yıldırım, Pentagon'un PKK/PYD ile işbirliği açıklamalarına "Bizim muhatabımız ABD Başkanı’dır" yanıtını verdi. Yıldırım, ABD ile müttefikliğin yeniden sağlanabilmesi için ise "Aşılması gereken 3 engel var" dedi

Başbakan Yıldırım'dan Rıza Sarraf açıklaması

BaşbakanBinali Yıldırım İngiltere ziyareti dönüşünde uçakta gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı, önemli açıklamalar yaptı.

Yıldırım, "ABD ile stratejik müttefikliğin önünde üç engel var" dedi. Engelleri tek tek sıraladı.

"3 ENGEL VAR: Birincisi; IŞİD'le mücadelede, terör örgütü PKK’nın aynısı olan, iç içe geçmiş bir örgütle ABD’nin çalışmaması, bunlarla bir olup IŞİD'le mücadeleyi yapmaması. İkincisi; 15 Temmuz darbe girişiminin arkasında olduğuna Türk milletinin emin olduğu bir örgütün başının ABD’de hala çok rahat hareket etmesi. Hatta bazı ABD ve uluslararası medyaya, ABD’nin kurumlarına sirayet ederek Türkiye hakkında olumsuz algı faaliyetlerini sürdürmesi bizim kabul edeceğimiz bir şey değil. Bu konuda bir adım mutlaka atılmalıdır. Üçüncüsü; Sizin ne yapıp yapıp, Türk halkının ABD hakkındaki olumsuz algısını düzeltecek bir çıkış yapmanız lazım. Bu üç husus önemli."

Yıldırım, Pentagon'un PKK/PYD ile işbirliği hakkında yaptığı açıklamaya ise net bir yanıt verdi, "Bizim muhatabımız ABD Başkanı’dır. Bizi bağlayan onun sözüdür. Kurumlar ayrı telden çalıyorsa onların sorunudur." dedi.

Binali Yıldırım, İngiltere'de bir düşünce kuruluşunda yaptığı konuşmada S-400'lerle ilgili "tercih değil mecburiyet" demişti. Gazetecilerin konuşmayı hatırlatması üzerine "Batı bize gereken katkıyı, desteği sağlasaydı, biz niye gidip başka bir şey alalım. En önce onlarla oturduk" diye konuştu.

Amerika'da görülen Hakan Atilla davasıyla ilgili de konuştu Yıldırım.

"RIZA SARRAF DAVASI: Türkiye uluslararası hukuka uygun hareket etmiştir. Bizi bağlayan BM ambargo kararıdır. Buna aykırı da Türkiye’nin hiçbir tasarrufu olmamıştır. Dün de yok, bugün de, yarın da olmaz... Bu çok net. Bir başka konu; ABD 60 tane Boeing için İran ile oturuyor, anlaşma yapıyor. Onda ambargo mevzusu yok, yasak yok. Türkiye daha masum bir ticaret yapıyor, ambargo konusu oluyor, niye yapıyor diye soru soruluyor. Bunu kabul etmemiz mümkün değil. İşin sonunda her şey ortaya çıkacak."

Başbakan Yıldırım, MHP ile ittifak kurulup kurulmayacağı sorusuna ise, “Tek başına güçlü iktidarı olabildiğince büyük destekle sağlamak için MHP ile birlikteliğe gidebiliriz." diye cevap verdi.

ulusal.com.tr

Başbakan binali yıldırım rıza sarraf