İtalya ile İran 17 anlaşma imzaladı

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ülkesine uygulanan ambargoların kalkmasının ardından Batı ülkeleri arasında ilk ziyaretini İtalya'ya düzenledi. İki ülke arasında imzalanan anlaşmalar ile yeni bir dönemin başlayacağının mesajı verildi.

İtalya ile İran 17 anlaşma imzaladı

İtalya ve İran arasındaki ilişkilerde yeni bir dönemi başlatan 7'si devletlerarası, 10'u kurumsal olmak üzere 17 anlaşma imzalandı.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, İtalya Başbakanı Matteo Renzi ve Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella ile biraraya geldi.

Ülkeler arasında ticari ve ekonomik bakımdan yeni bir dönemi başlatan 17 anlaşma için imza törenine düzenlendi. İmzalanan anlaşmalar, İran'da belirli demiryolları hatlarının İtalyan devlet demiryolunca geliştirilmesi, yüksek hızlı tren, sağlık ve eczacılık sektörü ile enerji firmaları Saipem ve İran Gaz şirketi arasında işbirliğini ve İran'ın Trieste Limanı'ndan daha sık yararlanmasını içeriyor.

İmza töreninin ardından açıklama yapan İtalya Başbakanı Renzi, "Nükleer konusunda bir anlaşmaya vardık. Suriye konusunda da barışçıl bir çözüm, demokratik bir geçiş, bölgeye barışı getirmek ve hep birlikte IŞİD terörüne karşı çıkmak için çalışabiliriz" dedi.

İran Cumhurbaşkanı olan Ruhani de, "Bölgemizin güvenliği askeri müdahalelerle değil, siyasi yollarla sağlanabilir" şeklinde konuştu.

İran Cumhurbaşkanının İtalya ziyareti yarın sabah son bulacak. Ruhani ardından Fransa'ya gidecek.

ulusalkanal.com.tr

iran italya